Субота, 27 квітня 2024, 08:18
Повна версія сайту
;

Шахрайство з банківськими картками залишається найпопулярнішим в злочинному середовищі

12:41 12.05.2017    Коментарі  
 

Користуючись необізнаністю громадян та їх надмірною доводливістю, шахраї продовжують успішно виманювати у жителів області чималі кошти.

Протягом 10 та 11 травня на Чернігівщині за класичною схемою було ошукано 5 громадян. До них телефонував чоловік, представлявся співробітником банку і говорив про помилкове заблокування банківської картки. Він тут же обіцяв швидко вирішити проблему, якщо клієнт повідомить номер картки, термін її дії та код. Власники банківських карток слухняно виконували усі вказівки шахрая і в результаті з їхніх рахунків зникали кошти.

Так, 10 травня від рук такого шахрая постраждав чернігівський пенсіонер, який повідомив псевдобанкіру номер картки, термін її дії та код, і в результаті втратив майже 1800 гривень.

Наступного дня у Варвинському районі за цією ж схемою зловмисник дізнався реквізити карткового рахунку жителя одного з сіл району і зняв з нього більше 12 тисяч гривень.

Поліція нагадує, що банківські реквізити є конфіденційною інформацією, яка не підлягає розголошенню, тим більше, в телефонному режимі незнайомим особам.

Іншим не менш популярним способом шахрайств залишається видурювання грошей у покупців товарів через Інтернет. 11 травня двоє жителів Прилук потрапили на вудку зловмисників.

В одному випадку чоловік вирішив купити на сайті безкоштовних Інтернет-оголошень мотоблок. Зв’язався з продавцем, домовився про ціну й перерахував передоплатою 12 тисяч гривень. Як тільки зловмисник отримав гроші, то перестав виходити на зв'язок і ніякого товару не надіслав.

Того ж дня інший прилучанин перерахував шахраєві 700 гривень за покупку фар на автомобіль, але дотепер товар не отримав. А в Козелецькому районі селянин перерахував Інтернет-продавцю завдаток за купівлю трактора й втратив 2300 гривень.

Поліція вкотре радить покупцям в інтернет-магазинах та на сайтах оголошень розраховуватися з продавцем тільки після отримання товару. Це вбереже ваші гроші й не дасть шахраям змоги вас обдурити.

Інформація про події внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 190 кримінального кодексу України (шахрайство) - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Триває досудове розслідування.


Автор: Сектор комунікації поліції Чернігівської області
Коментарів ще немає