Четвер, 28 березня 2024, 16:08
Повна версія сайту
;

Чернігів проведе енергомодернізацію міських об’єктів у співпраці з міжнародними фондами

08:30 15.05.2017    Коментарі  
 

В умовах постійно зростаючих цін на основні види енергоресурсів питання раціонального споживання енергоносіїв та підвищення енергоефективності будівель бюджетних установ набувають особливої актуальності. Необхідно покращувати технічний стан будівель та скорочувати видатки на оплату енергоносіїв.

У Чернігові цьому приділяють значну увагу. Зокрема в цьому році будуть проведенізаходи з підвищення енергоефективності освітніх та лікарняних закладів міста за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ. А також буде залучено кошти Північно Екологічної Фінансвої Корпорації NEFCO на енергомодернізацію школи та встановлення вуличних LED-світильників. Чернігів вже має успішний досвід співпраці з такими організаціями та продовжує працювати в цьому напрямку.

Про те, на якому етапі зараз знаходиться Чернігів у реалізації спільних з міжнародними організаціями проектів, днями на засіданні виконкому міської ради розповіла начальник Управління економічного розвитку міста Людмила Максименко. Міський голова Владислав Атрошенко доручив прискорити всі паперово-підготовчі роботи, аби втілення проектів могло розпочатися швидше.

Отже:

Енергоефективність у лікарнях: навчання, моніторинг і демонстраційна реновація

Наступного вівторка, 16 травня, в Чернігівській міській раді відбудеться підписання меморандуму про співпрацю між проектом GIZ «Партнерство з модернізації: Енергоефективність у лікарнях» та містом Черніговом. 

Заявки на участь у цьому проекті подавало 17 українських міст, з них після кількох етапів відбору керівництво проекту обрало 2: Чернігів і Суми.

У рамках цього проекту передбачене навчання наших технічних спеціалістів енергомоніторингу та правильному, тобто ефективному, впровадженню енергоощадних заходів у будівлях. Також передбачений демонстраційний пілотний проект, який полягатиме у практичному впровадженні таких заходів у одній або кількох чернігівських лікарнях. 

Фінансує проект німецька сторона, його тривалість - до липня 2019 року.

Пощастило школі №5

У цьому році в Чернігові також планується проведення енергоефективної реновації ЗНЗ №5 за кошти, частину з яких надає місту Північна Екологічна Фінансова Корпорація NEFCO. У приміщенні школи №5 будуть виконанні такі роботи: заміна вікон і зовнішніх дверей, утеплення стін та горищного перекриття будівлі, реконструкція покрівлі, заміна трубопроводів зовнішньої теплової мережі на попередньо ізольовані трубопроводи, встановлення світлодіодних світильників, заміна електроплит в харчоблоці, реконструкція вентиляційної системи харчоблоку.

Проект NEFCO включає не тільки енергореновацію школи, а й заміну в Чернігові вуличних світильників на енергоощадні.

Енергоощадне вуличне освітлення

За допомогою залучених кредитних коштів від корпорації NEFCO місто планує замінити 1185 світильників з дуговими ртутними лампами на світлодіодні на вулицях Шевченка, Рокоссовського, Героїв Чорнобиля, 77 Гвардійської дивізії, Святомиколаївській, Серьожнікова, Мазепи, Космонавтів, Толстого, Доценка, Генерала Бєлова, Гагаріна.

LED-світильники, які будуть встановлені на вулицях міста в рамках цього проекту, матимуть нейтральну колірну температуру, що максимально забезпечить комфортність освітлення дорожнього полотна. При затвердженні цієї характеристики враховані як пропозиції чернігівців, так і вимоги організації-інвестора.

NEFCO вже затвердила проектну заявку Чернігова стосовно підвищення енергоефективності навчального закладу №5 та заміни світильників.

Вартість усього проекту – 11,3 млн грн. Він передбачає грантову і кредитну частини. Кредитна – під 3% річних.


Автор: Прес-служба Чернігівської міської ради
Коментарів ще немає