Четвер, 28 березня 2024, 10:29
Повна версія сайту
;

Поліція Чернігівщини застерігає: на гачок шахраїв може потрапити кожен

14:32 15.05.2017    Коментарі  
 

З кожним днем злочинці вигадують все нові й нові способи виманювання грошей у населення області. Минулого тижня поліція Чернігівщини вкотре  зафіксувала факти телефонного та інтернет-шахрайства.

Обираючи жертву, злодії не гребуть ані скромними статками пенсіонерів, ані грошима людей, що збирають кошти на лікування смертельних хвороб. Тож не слід думати, що шахраї утримаються від крадіжки ваших грошей.

Найчастіше громадяни страждають від телефонних шахраїв, які дзвонять та удають, що вони співробітники банку. Повідомивши про якісь помилки в системі, їм вдається дізнаватися у людей номер, термін дії та код картки. Після чого шахраї з легкістю знімають з рахунків потерпілих всі гроші.

Так, 10 травня чернігівський пенсіонер після спілкування з псевдобанкіром недорахувався майже двох тисяч гривень. Наступного дня у Варвинському районі шахраям вдалося ошукати ще одного громадянина на 12 тисяч гривень.

Поліція нагадує: банківські реквізити є конфіденційною інформацією, яка не підлягає розголошенню, тим більше, в телефонному режимі незнайомим особам.

Однак, стати ціллю шахраїв можуть й ті, хто купує товари в мережі Інтернет. Наприклад, 11 квітня чоловік вирішив придбати мотоблок через сайт безкоштовних оголошень. Як тільки зловмисник отримав 12 тисяч гривень, то перестав виходити на зв'язок. Аналогічна ситуація трапилася й у Козелецькому районі, але тут чоловік перерахував Інтернет-продавцю 2300 гривень за трактор.

Поліція радить: розраховуватися з продавцем за товар потрібно виключно після отримання товару. Це вбереже ваші гроші й не дасть шахраям змоги вас обдурити.

Інформацію за згаданими фактами було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 190 кримінального кодексу України (шахрайство) - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. Триває досудове розслідування.


Автор: Сектор комунікації поліції Чернігівської області
Коментарів ще немає