Четвер, 28 березня 2024, 16:41
Повна версія сайту
;

Чернігів долучився до акції "Крим – це Україна". Фоторепортаж

08:18 19.05.2017    Коментарі  
 

18 травня День вшанування пам’яті жертв депортації кримських татар у 1944 році. Також сьогодні відзначають День боротьби за їх права.

З нагоди вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу вчора більше 300 чернігівських школярів взяли участь у патріотичному флешмобі «Крим – це Україна». На схилі біля Кафедрального собору святої великомучениці Катерини учасники заходу зобразили карту Криму та розгорнули великий імпровізований Державний Прапор України.

На мітинг біля пам’ятного знаку «Борцям за волю та незалежність України» в рамках відкритого обласного заходу «Нескорений Крим», ініційованого громадськими організаціями «Кримська громада» та «Єдина родина Чернігівщини», зібралися представники кримської громади в області, громадські організації, школярі, представники влади, небайдужі чернігівці, аби вшанувати пам’ять жертв геноциду кримських татар.

Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко коротко розказав про трагічні події депортації 1944 року. Так, під час головної хвилі 18-20 травня було виселено з Криму понад 180 тисяч осіб, ще більше трьох тисяч вивезли під час другої, червневої депортації.

На майданчику біля Катерининської церкви експонувалася виставка, присвячена анексії Криму, яку підготували представники ГО «Кримська громада».

– На стендах представлені матеріали, присвячені кримчанам, які з перших днів відстоювали незалежність України, які не змирилися з анексією Криму. Вони і зараз продовжують боротьбу за інтереси кримських татар, — зауважила очільниця ГО «Кримська громада» Світлана Кузіна. — Ми не змирилися із захопленням Криму і хочемо, щоб увесь світ бачив наше прагнення повернути свою маленьку Батьківщину.

Від Катерининської церкви учасники заходу вирушили патріотичною ходою до Кіно-культурного мистецького центру з національно-патріотичного виховання дітей та молоді, де всі охочі змогли переглянути концертно-мистецьку програму.

Захід продовжився круглим столом «Актуальні питання та перспективи внутрішньо переміщених осіб з Криму». У засіданні взяли участь заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова, представники органів влади, переселенці та громадськість.

– Ми зібралися, щоб вшанувати пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу та підтримати українських патріотів, які залишаються зараз у заручниках російських окупантів. Кожного дня вони чекають нашої підтримки і вірять, що скоро настане день, коли останній загарбник залишить Крим, бо Крим це Україна! – наголосила Наталія Романова.

Доктор історичних наук, професор Сергій Лепявко розказав про історію депортації народів Криму та приклади повернення анексованих територій в інших країнах світу.

На необхідності критично думати, аналізувати та робити власні висновки, а не лише сприймати на віру інформацію з масмедіа, зазначила голова благодійного фонду «Теплий дощ» Антоніна Агеєва. Вона зауважила, що задовго до військового захоплення Криму на його території велася підпільна війна, пропаганда всього російського. Тож зараз українцям треба бути дуже уважними і не залишатися осторонь проблем кримчан, об’єднуватись заради захисту суверенітету своєї Батьківщини.

Учасники зібрання обговорили і роль національно-патріотичного виховання у відновленні територіальної цілісності України. Вони переконані, що ще з дитинства необхідно привчати дітей до відданості своєму народові, гордості за культурні надбання та у разі необхідності готовності захищати рідну країну.


Автор: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
Коментарів ще немає