Середа, 24 квітня 2024, 07:08
Повна версія сайту
;

Порядок призначення субсидій змінюється. Уже традиційно

11:28 19.05.2017    Коментарі  
 

Після закінчення опалювального сезону Кабмін традиційно аналізує не тільки його підсумки, а й бюджетні витрати на виплату комунальних субсидій та вносить зміни до порядку їх призначення і розрахунку.

Ось і цього року він ухвалив постанову № 300 від 26 квітня «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів» і вніс зміни до своїх попередніх постанов № 848 та № 534. І хоча до початку нового опалювального сезону ще 5 місяців і можливі зміни, основні особливості нового порядку вже сформульовані, тож про них наша розмова з начальником управління праці та соціального захисту населення Новозаводської районної у м. Чернігові ради Іриною Марчук.

— Отже, Ірино Петрівно, спочатку про підсумки минулого опалювального сезону. Восени уряд обіцяв, що зекономлена субсидія зараховуватиметься на особовий рахунок субсидіанта і може бути використана в наступних платежах. Тепер уряд заговорив про монетизацію зекономлених субсидій, але лише щодо вартості 100 куб. м газу і 150 кВт.год електроенергії. А як з економією субсидії за опалення в багатоквартирних будинках, за гарячу й холодну воду?

— Почну з того, що монетизація стосується лише тих споживачів, які використовують газ та електроенергію для індивідуального опалення. Списки претендентів на отримання компенсації підприємства-надавачі цих послуг мають до 1 липня 2017 року подати в управління соціального захисту. Суму економії споживачі повинні побачити в своїх платіжках. Якщо вона не зазначена, мають звертатися до надавачів послуг.

До нас споживачі повинні звернутися із заявою на виплату компенсації від 1 липня до 1 вересня. І на підставі цієї заяви їм перераховуються кошти з державного бюджету.

Щодо зекономлених субсидій на централізоване опалення, гарячу та холодну воду, то вони повністю повертаються до бюджету. Електроенергія, яка використовується в побуті, у постанові не згадується, і якщо економія зарахована на особовий рахунок, її можна використовувати в наступних платежах.

— Цього року вже в лютому зменшені соціальні норми на опалення газом, електроенергією та на централізоване опалення в будинках, де встановлені загальнобудинкові лічильники.

— Так, норми стали більш жорсткими, але вперше внесено зміни до соціальної норми на житлову площу. Якщо в домогосподарстві мешкають 1 або 2 непрацездатні особи, соціальна норма збільшена із 48,7 м2 до 75 м2. Адже так склалося, що з часом у пенсіонерів залишається «зайва» площа, а субсидія на неї не призначається. Але навіть у випадку, коли площа перевищує нову норму, людина може звернутися до управління соціального захисту, і комісія може вирішити питання про призначення субсидії на понаднормову площу.

— Минулого літа деяким отримувачам субсидій довелося повернути певні суми, насамперед, теплопостачальникам.

— Після закінчення опалювального сезону постачальники мають перевірити правильність усіх платежів. А як же інакше?

— Тепер повернемося до призначення субсидій. Це правда, що боржникам субсидії призначатись не будуть?

— При первинному зверненні за субсидією заборгованість не враховується. Але якщо при повторному зверненні є борг за 2 або більше місяців, субсидія не призначається. Виключення — у разі, якщо між громадянином і надавачем послуг укладено угоду про реструктуризацію заборгованості. Інформацію про боржників органам соцзахисту надають комунальні підприємства.

— Чи треба звертатися до відділів субсидій тим, хто їх уже отримує?

— Ні, у травні субсидії автоматично продовжуються, виконується перерахунок на літній період та період від 1 жовтня. А от сім’ї, які орендують житло, і ті, у кого змінився склад сім’ї, мають подавати нові заяви. Автоматично не продовжується субсидія на тверде паливо. І нагадаю, що отримувач субсидій протягом місяця має повідомляти також про зміну соціального статусу окремих членів сім’ї, зміну постачальників послуг, їх переліку та умов надання. Про одноразову купівлю товару або отримання послуг більш ніж на 50 тис. грн теж не слід забувати.

— Формула для розрахунку субсидій залишилась незмінною?

— Крім величини прожиткового мінімуму. Зараз він складає 1544 гривні, а для тих, хто звертатиметься з 1 серпня, зміниться на 1624 грн.

— Досі для більшості субсидіантів при розрахунку субсидії доходи враховувалися за попередній календарний рік.

— Зараз цей період змінюється. Враховуються доходи за чотири квартали, за останній із яких є дані з податкової служби. Наприклад, якщо субсидія призначається в травні 2017 р., то беруться доходи від 1 квітня 2016 р. до 31 березня 2017 р. Аналогічно доходи враховуються в червні та липні, а при зверненні в серпні 2017 р. враховуються доходи від 1 липня 206 р. до 30 червня 2017 р. Тобто в серпні останнім кварталом, за який є дані податкового обліку про доходи, є другий квартал 2017 року.

Щодо непрацюючих пенсіонерів, які не отримують інших доходів, нічого не змінилося — враховується лише розмір пенсії.

Немає змін і щодо врахування доходів фізичних осіб-підприємців, непрацездатних громадян, які не навчаються і не працюють або не отримують допомоги, перебуваючи на обліку в центрах зайнятості. Без змін також і в студентів та учнів професійно-технічних закладів, яким уже виповнилося 18 років та які не отримують стипендію. А колишні військові, які проходили строкову службу в 2016 році, мають зазначати свій дохід у розмірі 50% прожиткового мінімуму.
Утім з’явився один вид доходів, який не враховується при призначенні субсидій, — допомога на дітей, над якими встановлена опіка чи піклування.

— Наостанок — два питання. У квітні голова НКРЕКП Дмитро Вовк обіцяв, що субсидію буде встановлено на так звану «абонплату» на газ. Тепер постанова про запровадження абонплати скасована…

— Але в переліку послуг, на які призначається субсидія, з’явилося транспортування і розподіл газу.

— Досі по-різному трактується поняття «обов’язковий платіж».

— Платити треба те, що нараховано, за мінусом призначеної на цю послугу субсидії. Це в разі наявності приладів обліку. А якщо це стосується опалення і лічильник відсутній, треба враховувати нарахування з коригуванням на погодні умови. І в жодному разі не треба забувати, що субсидія призначається в межах соціальних норм.


Автор: Михайло Біленький,"Чернігівські Відомості"
Коментарів ще немає