П'ятниця, 29 березня 2024, 07:18
Повна версія сайту
;

«Просторове рішення»: як виглядатиме Алея Героїв після реконструкції

15:45 22.05.2017    Коментарі 1  
 

Алея Героїв у Чернігові перетвориться на «вишиванкову» алею з фонтанами, розарієм та родоводом міста.

Сьогодні, 22 травня,  на засіданні містобудівної ради Чернігова було презентовано проект її реконструкції.

Презентацію проводила радник міського голови, архітекторка Тетяна Мазур.

Тож, після реконструкції, Алея матиме вигляд «українського віночка». Як пояснила Мазур, пішохідна зона Алеї складатиметься з 5 кружечків, які між собою з’єднуватимуться посадками квітів різного кольору, символізуючи собою «український вінок». Самі кружечки будуть зроблені із плитки та матимуть прикрасу із українського «вишивного» орнаменту.

Троє з цих кружечків будуть всередині із фонтанами. Двоє з яких будуть маленькими – діаметром 7 метрів (типу «корона») і один, посередині, великий – 10,5 метрів (кольорово-динамічний, типу «спіраль»).

Таким чином, замість чотирьох фонтанів на Алеї буде лише три. Тим самим, як пояснила архітекторка, зменшуючи площу фонтанів на самій Алеї.

Окрім цього, ті «протоптані» доріжки на зеленій зоні, які на сьогоднішній день вже є на Алеї героїв, зроблять цивільними. Так, по всій зеленій зоні, після реконструкції, будуть пішохідні доріжки, шириною 1,5 метрів. Вони вестимуть чернігівців до розарію з арками.

Зазначимо, що на тому місці, де зараз лежить камінь байкарю Леоніду Глібову пропонується встановити його скульптуру з лавкою.

Як раніше повідомляв ПіК, погруддя радянських діячів з Алеї Героїв приберуть, а пам’ятник чорнобильцям залишать, але, реконструюють сходи до нього.

В ході реконструкції також планується висадити новий газон на Алеї та висадити екзотичні дерева. Як зазначила Мазур, жодного дерева, які там є на сьогоднішній день, пиляти не будуть.

Щодо озеленення, то архітекторка Тетяна мазур запропонувала, аби приховати неестетичну будівлю історичного університету, висадити, так звану, «зелену стіну» із туй. А біля «зеленої стіни» встановити скульптуру літописця із деревом «Родовід Чернігова», про найважливіші історичні події у місті, починаючи з 907 року.

Скільки коштуватиме дана реконструкція та які строки її виконання на сьогоднішній день не відомо. У той же час, як раніше заявляв міський голова Владислав Атрошенко, три фонтани на Алеї героїв обійдуться місту у 9,2 мільйона гривень.

Мер оцінив проект на «4», зазначивши, що це «просторове рішення наближене до людей». За його словами, метою цього проекту було відійти від  пострадянського і дати людям трохи свободи.

На думку міського голови, центральна частина Алеї Героїв буде більш урочистою, а ось доріжки в зеленій зоні – більш комфортними для людей.

Всі присутні члени містобудівної ради підтримали даний проект.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Гість Черниговчанин 2017-05-22 20:53:05

Больше фонтанов! А еще лучше с горячей водой! Дабы ТЭЦ не разорилась! Заодно и горожане помыться смогут!