Неділя, 19 травня 2024, 19:37
Повна версія сайту
;

Міськрада знімає з себе відповідальність за обвал аварійних будинків

13:35 23.05.2017    Коментарі 3  
 

Чернігівська міська рада не хоче брати на себе відповідальність за подальшу долю аварійних будинків у Чернігові. Їх, за підрахунками міського голови Владислава Атрошенка, близько 50-70, у яких вже завтра може рухнути стіна.

Виконавчий комітет сьогодні, 23 травня, прийняв рішення про можливість фінансування з міського бюджету проведення експертизи та розробки проекту по аварійним будинкам міста. Кошти на це підуть з Програми покращення технічного стану житлового фонду міста.

«Ці кошти підуть на те, аби захистити працівників ЖКГ. Щоб ми не відповідали за аварію з наслідками. Ми робимо за кошти бюджету те, що мають робити громадяни»,- підсумував мер.

Однак, які подальші дії влади після проведення експертизи не знає навіть Владислав Атрошенко, адже грошей на ремонт аварійних будинків в бюджеті немає.

Єдине, що після проведення перевірки будинку на аварійність функція міської влади провести збори жильців цього будинку і повідомити про його стан. Після, владці займають позицію «страуса». Тобто, жителі аварійного будинку мають самі приймати рішення чи з’їжджати з цього будинку, чи шукати гроші на його капітальний ремонт. А це,не один мільйон гривень, відзначив Атрошенко.

«Після виявлення аварійного будинку, мені не зрозуміло, що нам робити далі. Людей нам переселяти нікуди, грошей робити ремонт немає»,- зазначив Владислав Атрошенко.

Міський голова був невдоволений позицією держави у питанні аварійного житла. На його думку, держава переклала всю відповідальність на місто, яке в свою чергу,немає коштів на відновлення таких будинків. Тим більше, згідно нового законодавства, з міського бюджету не може фінансуватися ремонт приватного житла, а більшість аварійних будинків у Чернігові, за словами Атрошенка, приватизовані на 100%.

За підрахунками міського голови, обстеження одного аварійного будинку обійдеться міському бюджету від 70- до 130 тисяч гривень. Розробка проекту коштуватиме не менше 150-300 тисяч гривень. «Це шлях в нікуди. Ну є припис, що будинок аварійний і що робити далі?»,- казав Владислав Атрошенко.

Він також зазначив, що в аварійних будинках живуть найменш платоспроможні містяни, тому коштів на ремонт будинку вони точно не знайдуть. Тому, на його думку, ситуація заходить в тупий кут.

Заступник міського голови Олександр Атрощенко вкотре повторив, що функція влади лише попередити містян про небезпеку, а їх подальші дії вже не стосуються міськради.

Тоді Владислав Атрошенко наголосив, що необхідно публічно обговорити це питання з представниками громадськості і пояснити в доступній формі, що міська рада лише повідомляє про аварійність житла, а далі рішення за жителями цього будинку.

Він дав доручення заступнику з питань ЖКГ Андрію Черненку зібрати громадські слухання з цього питання, залучити туди представників ОСББ і як можна більше чернігівців. «Щоб потім люди не атакували міськвиконком, провести максимально широке обговорення. Треба пояснити громаді, де закінчується наша відповідальність і де починається відповідальність власників приватизованого житла. Люди живуть у пострадянському просторі, де вважають, що ЖЕК прийде і все за них зробить»,- відмітив міський голова.

Нагадаємо, що після обвалу стіни в гуртожитку по вулиці Попудренка, 16, міська рада прийняла програму співфінансування ремонту аварійних будинків 50 на 50 (50% від загальної вартості – це кошти співвласників багатоквартирних будинків, 50% – кошти міського бюджету). Прогнозний обсяг фінансування Програми на 2017-2019 роки складає  12000 тис. грн.

Зазначимо, що під час обговорення цієї програми,міський голова наголошував на тому, що не хоче давати з міського бюджету на ремонт аварійних будинків і 20% від вартості капремонту. Однак, міська рада прийняла рішення про збільшення відсотку участі міста у співфінансуванні ремонту. 


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Гість Sashko 2017-05-23 16:56:09

Держава передала деньги городу на эти функции, а город строит фонтаны. Конечно, денег не на что нет. Хотя ,конечно, в вопросе аварийного жилья -это вопрос к собственникам квартир.

Гість Громадянин 2017-05-23 17:06:20

До чого тут пострадянський синдром. Власники приватизованого житла сплачують квартирну плату, а це зоощадження на ремонт як поточний так і капітальний. Справляти квартплату ЖЕКи вміють справно.Квартплата це не лище зарплата працівникам ЖЕКів.

Гість Sashko 2017-05-26 09:51:50

И при чем здесь постсоветский синдром? Если они что-то платили в ЖЕК, пусть туда и обращаются. И какие суммы они заплатили, чтобы им закупили новые квартиры за счет ЖЕКа?И если примут, что жилье- Аварийное, то это проблемы города.