П'ятниця, 26 квітня 2024, 07:32
Повна версія сайту
;

Прийнято закон про інклюзивну освіту

16:04 23.05.2017    Коментарі  
 

Сьогодні Верховна Рада України прийняла Закон №6437 “Про внесення змін до Закону України “Про освіту” щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг”, яким запроваджує можливість інклюзивного навчання. Документ має сприяти забезпеченню навчальної підтримки для цих осіб, гарантувати їм право на освіту, сприяти розвитку їх особистості, поліпшенню здоров’я та якості життя, підвищенню соціалізації. Відповідне рішення підтримали 297 народних депутатів.

Закон закріплює право на освіту для осіб з особливими освітніми потребами та гарантує їм можливість безкоштовно здобувати освіту в усіх навчальних закладах, у тому числі державних і комунальних, незалежно від «встановлення інвалідності». Також держава гарантує право на навчання з допомогою використання найбільш доступних для таких осіб методів і способів спілкування.

Для здобуття загальної середньої освіти будуть створені вечірні (змінні) школи, інклюзивні та/або спеціальні класи для навчання осіб з особливими освітніми потребами, а також класи, групи з очною, заочною, дистанційною формами навчання при загальноосвітніх школах. Такі спеціальні класи будуть формуватися на підставі письмового звернення осіб з особливими потребами, їх батьків чи законних представників.

Також запроваджуються індивідуальні програми навчання осіб з особливими потребами, які мають забезпечити індивідуалізацію навчання, визначати перелік необхідних психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових та інших послуг і засобів, необхідних для розвитку дитини. Перелік послуг буде розроблятися групою фахівців з обов’язковим залученням батьків чи інших законних представників дитини.

Фінансування всіх заходів, які передбачає Закон, буде здійснюватися за рахунок бюджетних коштів.


Автор: Верховна Рада України
Коментарів ще немає