Четвер, 25 квітня 2024, 11:57
Повна версія сайту
;

З 10-го червня нові правила будівництва

10:31 26.05.2017    Коментарі  
 

З 10-го червня будувати нові споруди в Україні слід буде за новими правилами. Ці зміни регулює новий закон, який інакше ніж досі розподіляє об’єкти будівництва: не за категоріями складності, як раніше, а за так званими класами наслідків. Дещо зміниться система дозволів і відповідальність за порушення при будівництві. У новому законі є й переваги, й недоліки, кажуть фахівці, які знайомлять будівельників і проектантів зі змінами в законодавстві.

Що б ви не будували: житлові будинки, технічні й підсобні приміщення, інженерні споруди – все це раніше розподілялося на 5 категорій складності (згідно з Законом «Про регулювання містобудівної діяльності»). З 10-го червня ця класифікація скасовується і натомість усі будівельні об’єкти розподіляються на три класи наслідків, або класи відповідальності: передбачені незначні, середні та значні наслідки. Приблизно перші два класи охоплюють об’єкти колишніх 1-3-ї категорій, а клас значних наслідків відповідає 4-5 категоріям.

Це головна новація, передбачена Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення містобудівної  діяльності», який і вступає в дію з 10-го червня. Це важливо знати насамперед замовникам будівництва і проектантам, які спільно мають класифікувати майбутній об’єкт. При цьому враховуються параметри (розміри) будівлі й те, чи становить вона підвищену небезпеку та чи може бути віднесена до культурної спадщини.

Законодавці анонсували ці зміни як такі, що покликані зменшити ризик зловживань при будівництві й посилити відповідальність за порушення. Але норми закону досить суперечливі, кажуть юристи, які провели семінар для будівельників та підприємців. До новацій і складностей слід бути готовими.

Новий закон передбачає зокрема підвищення штрафів за порушення для дрібних забудовників. Тож зміни потенційно стосуються більшості громадян.

Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає