Вівторок, 16 квітня 2024, 13:28
Повна версія сайту
;

Менському зоопарку виповнилося 40 років

16:54 19.06.2017    Коментарі  
 

Виповнилося 40 років Менському зоопарку. Це унікальний заклад – єдиний в Україні зоопарк, розташований у районному центрі. Ювілей відзначили концертом, великим напливом відвідувачів і гарним настроєм, для чого є серйозні підстави. Кількість тварин наближається до тисячі голів. У цьому році у кількох сімействах народилися малята.

Левенята, біля яких постійно чатує мати, стурбована таким напливом глядачів; вовчата, лисенята, телята у диких корів-зебу… І цей перелік поповнень можна продовжувати. Це один із головних показників розвитку зоопарку: народжуються дитинчата.

Менський зоопарк зустрів 40-річчя, наближаючись до показників кількості тварин, які були в найблагополучніші часи: майже тисяча голів.

Найважче було пережити голодні 90-ті роки, коли тут залишалося всього двісті тварин. Вони вижили, а заклад вдалося зберегти завдяки допомозі небайдужих громадян. Перспектива розвитку з’явилася, коли Менський зоопарк був переданий на утримання обласного бюджету. Так воно є й зараз: це заклад  державного значення, але утримує його область.

У зоопарку понад сорок чоловік персоналу, і праця їх подвижницька, інакше не скажеш: щодня треба скосити вручну близько двох тонн зелених кормів для травоїдних тварин, а ще ж готувати сіно на зиму, розповідає ветеран закладу Іван Піскун.

Кращі співробітники – теперішні й ветерани – отримали нагороди від обласної влади й місцевого керівництва на урочистому ювілейному заході. Згадали добрим словом засновників зоопарку, насамперед ініціатора його створення Геннадія Полосьмака – заслуженого працівника культури, нині покійного. Була на святі його дружина – Таїсія Полосьмак.

Голова облдержадміністрації  передав закладу сертифікат на 200 тисяч гривень на закупівлю обладнання. Привітали колег гості з Київського, Одеського зоопарків і біосферного заповідника «Асканія Нова». Вихованці Менської музичної школи та циркової студії «Юність» подарували гостям концерт. Одночасно на території закладу працювали артисти обласного лялькового театру та майстри науково-методичного центру культури та мистецтв, які юних відвідувачів не тільки розважали, а й допомагали охочим освоїти навички ремесел.

Одна з головних потреб Менського зоопарку для подальшого розвитку – додаткова територія для вольєрів. Адже розширювати площу поки немає змоги. Тому необхідне перепланування господарських споруд.

Працівники зоопарку мають амбіції перевершити рівень власної роботи 80-х років, коли тут були й жираф, і білий ведмідь. Можливо, громаді області варто всерйоз задуматися про таке важливе придбання, як слон? Якщо не в найближчі роки, то хоча б на перспективу.

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає