Четвер, 25 квітня 2024, 13:35
Повна версія сайту
;

Що гальмує євроінтеграцію України, - віце-прем’єр-міністр

10:15 24.06.2017    Коментарі  
 

Україна відстає від графіку імплементації «Угоди про асоціацію України з ЄС» визнає віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Івана Климпуш-Цицнадзе.

Про це вона заявила під час брифінгу для представників регіональних ЗМІ  в Києві 20 червня 2017 року.

За словами пані Климпуш-Цицнадзе, причин  тому кілька.

Одна з таких -  нестача  фахової  спроможності міністерств,  які мають бути головними виконавцями секторальних політик. Тому сьогодні на першому місці стоїть реформа державної служби, яка дозволить залучити фахівців, що здатні забезпечити виконання завдань по імплементації Угоди.

Не вистачає також  повної мобілізації парламентарів, коли йдеться про ухвалення  євроінтеграційних законів в парламенті.

Ще однією причиною є відсутність процедур, які б унеможливлювали ухвалення законів,  які суперечать Угоді або практиці країн-членів ЄС. Тому уряд  зараз спільно з комітетом європейської інтеграції парламенту працює над створенням системи, яка б вдосконалювала   роботу між урядом і парламентом.

Також йде робота над розробкою змін до регламенту Верховної Ради,  які б давали більше можливостей парламентському комітету з питань європейської інтеграції щодо перевірки всіх законопроектів на відповідність   європейським зобов’язанням України.

Є також суто технічні перепони, що  полягають у банальній відсутності якісних перекладів директив і регламентів ЄС . Якісні переклади надважливі, оскільки неправильно перекладені деталі таких документів можуть призвести до неправильно підготовлених законодавчих актів, що не відповідатимуть суті  директив чи регламентів ЄС.

 Тож, нещодавно було затверджено систему формування плану для перекладів директив і регламентів ЄС. Зараз відбувається процес збору та перевірки вже існуючих перекладених документів.  Є сформований план першочергових перекладів та за підтримки міжнародного проекту Association4U будуть найняті  перекладачі для здійснення цієї роботи.

 Прес-брифінг для представників регіональних ЗМІ  в Києві 20 червня 2017 року був організований Офісом Віце-прем'єр-міністра України з європейської та євроатлантичної інтеграції і Фондом міжнародної солідарності (Польща) у партнерстві з громадськими організаціями «Інтерньюз-Україна» та «Товариство Лева», в рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа».


Автор: Павло Пущенко для Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає