П'ятниця, 26 квітня 2024, 20:22
Повна версія сайту
;

Що варто робити у ванній або не втрачати воду задарма

08:01 27.06.2017    Коментарі  
 

Правила поведінки у власному будинку розглянули під інтерактивного семінару 25 червня «Як зберігати енергоресурси та заощаджувати гроші?», проведеного Громадянською мережею ОПОРА, на базі Чернігівського міського центру зайнятості, для зацікавлених в тому, як економити власні кошти за комуналку.

Модератор заходу, місцевий координатор Громадянської мережі ОПОРА - Наталія Висіканець, розповідала, що варто пам'ятати аби ваше житло працювало на вас, а не навпаки. Говорили і про досвід різних країн у ставленні до ресурсів та безпосередньої їх переробки. Відтак, згадали проект декількох невеликих громад Польщі вартістю 13 млн. євро, що передбачав будівництво сміттє-перероблювального заводу. Наразі, там чистіше ніж в деяких державних закладах Чернігова, а вкладені кошти окупилися розробникам.

 «Формування поважливого ставлення до оточуючих нас ресурсів дасть змогу не тільки економити, але й більш комфортно жити наступним поколінням. Чим більше людей знатиме, як правильно використовувати прилади в себе вдома, тим більше ресурсів ми зможемо зберегти. Навіть звичайне встановлення лічильників показує людям, скільки вони реально використовують води, світла або тепла в своєму будинку. Що стимулює жителів ставати більш економними й обачливими», - роз’яснює місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА, Наталя Висіканець.

Говорили і про конкретні прикладки, що варто і не варто робити у ванній кімнаті. Так, лежачи у ванній, пам’ятайте, що ви витрачаєте на 60% води більше. Швидкий душ з можливими співами характеризується використанням 30-50 літрів води, а ванна – 140-160. Тож, скільки витрачати води хочете води, вирішувати вам.

Модератор розповіла, що можна накопичувати сонячну енергію вдень. Просто відсунуті штори й великі квіти на підвіконні здатні знизити необхідність використання штучного освітлення та зекономити вам кошти. Тобто енергоефективні заходи, після їх правильної реалізації, здатні знизити суми у ваших платіжках, за рахунок економії ресурсів.

Для детальнішого вивчення обговорених питань, учасники отримали інформаційні постери, підготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».


Автор: Марія Стронська
Коментарів ще немає