Субота, 20 квітня 2024, 15:27
Повна версія сайту
;

В онкодиспансері планують будівництво нового корпусу під сучасне радіотерапевтичне обладнання

15:15 05.07.2017    Коментарі  
 

5 липня на території КЛПЗ «Чернігівський обласний онкологічний диспансер» відбулася церемонія закладання капсули, яка символізує початок будівництва корпусу під сучасне радіотерапевтичне обладнання – лінійний прискорювач.

Свідками історичної події стали перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, народні депутати України Валерій Давиденко, Анатолій Євлахов, Анна Романова, Олег Ляшко, начальник управління охорони здоров'я Петро Гармаш, депутати обласної ради Дмитро Іванов, Олег Авер'янов, Дмитро Блауш, Наталія Дроненко.

Головний лікар КЛПЗ «Чернігівський обласний онкологічний диспансер» Валерій Зуб подякував керівникам області і міста, народним депутатам та їх колегам з обласної ради за підтримку та надану допомогу у реалізації зазначеного проекту, адже ця історична подія має велике значення для Чернігово-Сіверського краю. За словами керівника лікувального закладу, Чернігівщина входить в десятку областей з найвищим рівнем онкозахворювань і тому радіологічна апаратура, яка використовується для терапії майже 60 відсотків пацієнтів, як основний метод, або доповнення до хірургічних та інших методів дуже потрібна. На жаль, без сучасної апаратури лікувати не можливо. Тому закладання капсули символізує початок нового етапу розвитку, взагалі, онкології в області.

Почесні гості урочистої події заклали капсулу під будівництво нового корпусу для сучасного радіотерапевтичного обладнання. Ведення в дію лінійного прискорювача дасть можливість не лише підняти на вищий рівень якість надання медичної допомоги онкохворим шляхом поставки вищих доз опромінення на область пухлини разом із зменшенням опромінення оточуючих здорових тканин, але і сприятиме скороченню терміну перебування хворих у стаціонарі та тривалості курсу реабілітації в амбулаторних умовах. Нове обладнання сприятиме зменшенню ускладнень та зниженню рівня інфекційних ускладнень після курсу променевої терапії.

Учасники заходу також заслухали презентацію онкодиспансеру, оглянули відремонтоване поліклінічне та хіміотерапевтичне відділення, благоустрій території, ознайомилися з роботою цифрового мамогрофа.

На завершення урочистої події було підписано Меморандум про наміри щодо співробітництва між народними депутатами України, владою області та міста.

Довідково. Щорічно тільки в Чернігівському обласному онкологічному диспансері променеву терапію отримують понад 2500(!) хворих, із котрих близько 1900(!) пацієнтам здійснюється дистанційне гамма-терапевтичне лікування. Загалом із застосуванням променевої терапії лікуються до 60%(!) усіх пацієнтів зі злоякісними новоутвореннями.

Втім за двадцять років гамма-терапевтичне обладнання, яким укомплектовано онкодиспансер, цілком вичерпало свій технічний ресурс. Термін експлуатації джерел гамма-терапевтичних апаратів складає лише 5 років. Наразі відділення променевої терапії диспансеру оснащене двома такими апаратами: РОКУС-М, 1983 року випуску, та АГАТ-Р1 – 1990-го. Апарати працюють у три зміни, проводять у середньому 37 сеансів за зміну – це значно перевищує рекомендоване навантаження на апарат.

Сучасною альтернативою гамма-терапевтичному апарату застарілої модифікації є лінійний прискорювач. Згідно рекомендацій ВОЗ, потреба в лінійних прискорювачах складає 1 апарат на 300 000 населення. Натомість у державних лікувальних установах України працюють лише 17 лінійних прискорювачів.

Перевага лінійного прискорювача – на відміну від гамма-терапевтичного апарату, він не містить радіоактивних елементів, а самостійно генерує випромінювання, тому не є загрозою радіоактивного забруднення навколишнього середовища.

Придбання сучасного радіотерапевтичного комплексу для Чернігівського обласного онкологічного диспансеру дасть можливість:

– значно покращити якісь надання медичної допомоги онкологічним хворим;

– підвести більш високі дози опромінення на область пухлини та знизити рівень опромінення оточуючих здорових тканин;

– зменшити термін перебування хворих у стаціонарі та тривалість курсу реабілітації в амбулаторних умовах;

– підвищити результати лікування онкологічних хворих, зменшити променеві ускладнення,

– знизити ризик інфекційних ускладнень після курсу променевої терапії.

Оснащення відділення променевої терапії лінійним прискорювачем надасть можливість забезпечити безперервну роботу апаратів без потреби заміни джерел випромінювання.


Автор: Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради
Коментарів ще немає