П'ятниця, 19 квітня 2024, 04:58
Повна версія сайту
;

Боротьбу з корупцією збираються направити на пересічних українців

10:31 17.07.2017    Коментарі  
 

Ще 14 червня на засіданні Кабміну на порядку денному стояло питання про запровадження обов’язкового загального декларування доходів населення. Ініціатором цієї новації є міністр фінансів Олександр Данилюк. І хоча наступного дня Володимир Гройсман заявив, що загального декларування не буде, обізнані джерела стверджують, що відповідний законопроект на стадії розробки.

До речі, МВФ до цього не причетний, це суто українська ідея. А співставляючи час її появи, доходиш висновку, що генераторами її були депутати й високопосадовці, які були вимушені засвітити свої статки під час подачі е-декларацій. Хоча поки що жоден із мільйонерів і мільярдерів не притягнутий до відповідальності за незаконне збагачення, їхнє життя стало важчим, бо треба постійно слідкувати, щоб статки змінювалися відповідно до офіційних доходів. Але бізнес у нас напівтіньовий, і бажання швидко заробити іноді вище за обережність. Тому виникла ідея, щоб доходи декларували всі, і тоді у громадянського суспільства не буде часу займатись чужими статками.

У США, наприклад, платники податків витрачають на спілкування з податківцями прірву часу. За 2014 рік там було подано 139,6 млн декларацій, з яких 83% в електронному вигляді.
У нас за 2015 рік було подано 654 тисячі декларацій, з яких 124 тисячі електронних, що складає 22%. Проте загальна кількість декларантів зменшилась, бо від 2016 року діє єдина ставка податку з доходів фізичних осіб.

У США є аудитори, бухгалтери, податкові адвокати, які спеціалізуються саме на декларуванні доходів. Звичайно, це їхній заробіток. А тепер уявіть собі, що наші пенсіонери будуть платити податковому консультанту зі своєї мінімальної пенсії. Абсурд! Та й немає у нас ринку фахівців із декларувальної справи.

Між тим у нас 13 млн людей, що складає 80% зайнятого населення, забезпечують 80 надходжень зі сплати податку з доходів фізичних осіб. Вважається, що це є свідченнями досить ефективної роботи податків. А перекладати на громадян обов’язки з обліку, нарахування, сплати та звітуванню щодо податків — це нонсенс.

А ще в наших умовах загальне декларування звужує права людей і розширює права контролюючих органів. Які, маючи величезну базу даних, мають право залучити до відповідальності пересічного платника податків. Лише за помилки або невчасне подання декларацій.


Автор: Михайло Біленький,"Чернігівські Відомості"
Коментарів ще немає