Четвер, 28 березня 2024, 16:48
Повна версія сайту
;

Парламент підтримав урядову пенсійну реформу: 9 мільйонів пенсіонерів отримають підвищення пенсій уже з жовтня

16:33 17.07.2017    Коментарі  
 

13 липня Верховна Рада підтримала в першому читанні урядовий законопроект, який дає старт масштабній пенсійній реформі.  Урядова реформа — це п’ять простих, але надважливих кроків.

Перший — усунення дискримінації за роком виходу на пенсію. Від 1 жовтня пенсії будуть перераховані відповідно до зростання середньої заробітної плати. Такого перерахунку не здійснювали п’ять років. Тому розмір виплат за однакової кількості страхового стажу та заробітку у пенсіонерів, які вийшли на пенсію в різні роки, може відрізнятися в 2,5 разу.

Після осучаснення приблизно 1,3 мільйона українців матимуть до своєї пенсії щомісячно до 200 гривень. Для 1,2 мільйона підвищення становитиме від 200 до 500 гривень. Два мільйони отримають підвищення 500–1000 гривень. Іще понад 1,1 мільйона українців матимуть більше 1000 гривень щомісячної доплати.

Другий крок — збільшення вже від 1 жовтня мінімальної пенсії до 1373 гривень. Як результат — зростання виплат цьогоріч торкнеться майже 9 мільйонів з-поміж 12 мільйонів пенсіонерів.

Уперше в історії України Уряд пропонує покласти край практиці втягування пенсіонерів у політичні ігри, коли пенсії підвищуються лише напередодні виборів. Урядова пенсійна реформа передбачає щорічний автоматичний перерахунок пенсій у залежності від рівня інфляції та зростання середньої заробітної плати.

Третій крок — встановлення справедливих і однакових умов призначення пенсій для всіх. Уже з наступного року пенсії призначатимуться в залежності від стажу і розміру заробітної плати. Уряд ліквідує принизливу для людей праці зрівнялівку, коли майже однакові пенсії отримують нероби і люди, які працювали все життя.

Четвертий крок — скасування від жовтня 15-відсоткового зниження пенсій тим, хто продовжує працювати. П’ятий крок — ліквідація дефіциту Пенсійного фонду. Цього року дефіцит Пенсійного фонду становить 141,3 мільярда гривень, або майже половину від потреби. При цьому майже 80% пенсіонерів живуть за межею бідності. Уряд ставить амбіційне завдання:  до 2024 року зробити Пенсійний фонд бездефіцитним.  Це означає, що у Фонду з’являться можливості інвестувати в підвищення пенсій. А відтак, і в якість життя українських пенсіонерів.

До  розгляду урядового пенсійного законопроекту Верховна Рада повернеться восени після парламентських канікул. До цього триватиме обговорення документу. Проте сьогодні деякі політики намагаються зірвати проведення реформи. А тому відверто маніпулюють інформацією і неправдиво трактують окремі положення реформ.

Підвищення пенсійного віку не буде

Твердження про начебто приховане підвищення пенсійного віку в результаті проведення пенсійної реформи є абсолютно неправдивим. Уряд пропонує встановити правило, за яким з 1 січня 2018 року пенсія за віком буде призначатися за наявності 25 років страхового стажу. Хто не має такої кількості років, може допрацювати або придбати необхідну тривалість страхового стажу (але не більше 2 років). Чим це відрізняється від підвищення пенсійного віку? За умови підвищення пенсійного віку всі, незалежно від кількості відпрацьованих років, мали б виходити на пенсію в 65 років. Натомість за правилами, які пропонує Уряд, пізніше виходитимуть на пенсію лише ті, хто не має необхідної кількості стажу.

За даними Мінсоцполітики, станом на грудень 2016 року  майже 94% 60-річних чоловіків і більше 90% 60-річних жінок мають трудовий стаж 25 років і більше. Це означає, що переважна більшість українців, які в наступному році досягнуть 60-річного віку, зможуть оформити пенсію. При оформленні пенсії роки трудового стажу до 2004 року (рік набрання чинності Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»)   враховуватимуться як страховий. Крім того, за період до 2004 року враховуються всі пільги по обчисленню стажу, які були чинними до 2004 року.

Зниження відсотку вартості одного року страхового стажу з 1,35 до 1 не погіршить умови перерахунку («осучаснення») пенсій

Кінцева сума перерахованої пенсії залежить від двох показників — вартості страхового стажу і показника середньої заробітної плати. Зменшуючи коефіцієнт, Кабмін одночасно пропонує підвищити розмір середньої заробітної плати, який використовується при обчисленні пенсій. Уряд пропонує з 1 жовтня 2017 року перерахувати раніше призначені пенсії із використанням показника середньої заробітної плати на рівні 3764,4 гривні. Він буде однаковим для пенсіонерів, яким нараховується пенсія цього року і тим, кому вона перераховується (тобто для тих, хто вже перебуває на заслуженому відпочинку). За нині діючими умовами в залежності від року призначення пенсії розмір середньої заробітної плати, що застосовується при її обчисленні, коливається від 1197,91 гривні до 3764,4 гривні, тобто відрізняється втричі.

Попри те, що  законодавство закріпило застосування показника вартості року страхового стажу при перерахунку пенсій 1,35%  ще в жовтні 2008 року, жодного разу цей показник для всіх пенсіонерів повною мірою не застосовувався. Отже, нинішня зміна (тобто зменшення цього показника) жодним чином не погіршує, а навпаки, у більшості випадків покращує умови перегляду пенсій для тих, хто зараз перебуває на заслуженому відпочинку.

За умови проведення пенсійної реформи пенсії, які будуть оформлюватися у 2018 році, будуть вищі

Урядова пенсійна реформа пропонує обчислювати нові пенсії з коефіцієнтом страхового стажу 1 замість 1,35. Але в наступному році при розрахунку пенсії буде враховуватись середня заробітна плата в Україні за останні 2 роки. Тоді як зараз враховується середня заробітна плата за останні три роки. Чому це покращить умови призначення пенсій? З цього року завдяки урядовій ініціативі мінімальна заробітна плата зросла вдвічі. Тому суттєво підвищилася і середня заробітна плата. Зокрема, наступного року при розрахунку пенсій буде враховуватись середня заробітна плата на рівні 5266,76 гривні.

Приклад

Приміром, людина має 34 роки страхового стажу. Її заробітна плата удвічі вища за середню.

Пенсія розраховується за формулою Пр = Сз × Ікз × Кс, де

Пр – розмір пенсії;

Сз – розмір середньої заробітної плати в Україні за 3 роки перед зверненням;

Ікз – індивідуальний коефіцієнт заробітної плати;

Кс – коефіцієнт страхового стажу

Пенсія, призначена у 2017 році: 3764,4 грн × 2 × 0,459 = 3 455,72 гривні.

Пенсія, призначена у 2018 році після реформи: 5266,76 × 2 × 0,34 = 3581,4 гривні.


Автор: Матеріали Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України
Коментарів ще немає