П'ятниця, 19 квітня 2024, 07:35
Повна версія сайту
;

Поліція закликає громадян не повідомляти незнайомцям особисті дані

12:33 21.07.2017    Коментарі  
 

20 липня до Прилуцького відділу поліції звернувся 80-річний пенсіонер, якого зловмисник ошукав на понад 34 тисячі гривень, представившись менеджером банку.

Якщо вам телефонують та представляються робітниками банку, як це сталося з дідусем, у жодному разі не повідомляйте незнайомцям свої дані. Знайти ваш номер телефону – справа декількох хвилин. Натомість всю іншу інформацію, яка потрібна для зняття грошей без картки, шахраї уточнюють телефоном. Секретні дані картки дають змогу зловмисникам миттєво забрати собі усі ваші заощадження.

Частіше за все на гачок шахраїв потрапляють літні люди, тож поінформуйте своїх близьких, щоб вони у жодному разі нікому не розповідали конфіденційну інформацію по телефону.

Однак захищати власні заощадження потрібно не лише "фільтруючи" кожну телефонну розмову. Важливо ще не впускати до своєї оселі самозванців, які представляються соцпрацівниками, газівниками чи сантехніками. Не полінуйтеся перевірити у таких осіб документи.

У Прилуцькому районі 20 липня до 83-річної жінки завітав аферист, після спілкування з яким бабуся не дорахувалася 30 тисяч гривень. Акуратно вдягнений чоловік з правильною вимовою спочатку завітав до сусідів, розпитав у них про сім’ю ветерана, а потім прийшов уже до цієї родини. Незваний гість розповів господині, що скоро буде грошова реформа і потрібно буде обміняти купюри.

Зловмисник переконав жінку, що йому необхідно переписати номери купюр. Після цього зловмисник відволік увагу господині і викрав заощадження стареньких. 

Інформація про махінації з карткою внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство) – карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. Триває досудове розслідування.

За фактом крадіжки псевдосоціальним працівником відкрито кримінальне провадження за частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка) –карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років. Триває досудове розслідування.


Автор: Сектор комунікації поліції Чернігівської області
Коментарів ще немає