Четвер, 28 березня 2024, 19:16
Повна версія сайту
;

Чи змушують абітурієнтів здавати аналіз на ВІЛ?

15:49 27.07.2017    Коментарі  
 

Аналіз на ВІЛ став обов’язковим?

До редакції телеканалу звернувся чернігівець, він повідомив, що міські лікарні, аби отримати меддовідку для вступу в вуз, необхідно здати кров для аналізу на ВІЛ.

Дмитро Павленко:
«Приходить людинка 17ти років брати стандартну довідку 086-у, проходить необхідних лікарів, доходить до терапевта й тут починаються «веселощі». А саме перед тим, як підписати довідку, людину відправляють здавати кров з вени на ВІЛ. Коли, ця людина наступного дня, до того, як йти на цю процедуру, цікавиться «а, власне, навіщо, бо нема такої вимоги по довідці 086-у», то тут вже виявляється, що це «розпорядження по Чернігову» і до довідки відношення не має».

Медики запевняють, нікого не змушують здавати кров.

Ніна Сіра, заступниця головного лікаря ЧМЛ №1: «Справка выдается и без этого анализа. Может людям не правильно объяснили, - по этому поводу проведем работу в коллективе. Также, хочу отметить, что на сегодняшний день работаю кабинеты, где проводится бесплатный забор на ВИЧ-инфенфекцию».

Цей аналіз проводять лише за бажання. Начальник управління охорони здоров’я Владислав Кухар каже, ніяких розпоряджень для Чернігова не існує.

Представники громадської організації, що опікується саме питаннями ВІЛ/СНІДу, переконують, робити тест необхідно, проте це має вирішити сама людина. Адже досі в Україні щомісяця фіксується висока кількість хворих на цей недуг.

Інформація про наявність захворювання є конфіденційною і її поширення незаконне. Тож ніхто не може вимагати від вас довідки на ВІЛ-статус.

Якщо ж ви вирішили перевірити себе, то в місті діє безкоштовна програма.

Владислав Кухар, начальник управління охорони здоров’я ЧМР:
 «Треба прийти до свого дільничного лікаря і він людині все розповість, що стосується цього питання, а саме, від проведення попереднього консультування, безпосередньо проведення самого аналізу та до післятестової консультації, тобто всі лікарі знають алгоритм дії в такому випадку. Тому у кого є бажання зробити тест, то хай звертаються до своїх лікарів».

Найчастіше зараження ВІЛ-інфекції відбувається статевим шляхом. Тож спеціалісти рекомендують використовувати презервативи та систематично проходити тест на ВІЧ.

Сюжет телеканалу "Дитинець"



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає