Четвер, 25 квітня 2024, 02:58
Повна версія сайту
;

Чернігівські діти скаржаться на харчування в літньому таборі

09:07 28.07.2017    Коментарі  
 

Гроші за оздоровлення 600 дітей з Чернігівщини пішли в Одеську область, де вони відпочивають у двох таборах. Місцеві заклади дитячого оздоровлення зірвали тендерні торги. Ніна Лемеш, директор департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації: «Лише «Деснянка» Куликівського району прийняла участь в тендері і близько мільйона гривень – було оголошено повторний тендер, бо ми не мали права ризикувати й оголошувати його повторно по області – пішли в Одеську область. Воно може і добре, що діти поїхали до моря, але ми знову будемо говорити, що не вистачає коштів. Щоб запустити заклад, потрібні колосальні кошти, а він відпрацьовує одну зміну».

Директор департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, відповідального за організацію оздоровлення і відпочинку дітей,  називає дві головні причини, чому оздоровчі заклади не подались на тендер: не вміють підготувати пакет документів і передбачають, що можуть не виконати умови торгів.

Втім, тим, кому пощастило цього року поїхати в табір до моря, не пощастило там із харчуванням –  батьки скаржаться заступнику голови облдержадміністрації, що їх дітей у таборі «Сонячний берег» годують варениками з картоплею, сосискою і сухим хлібом на сніданок. Ніна Лемеш: «І по «Фортеці» є скарги і по харчуванню, і по проживанню в кімнатах. У червні ми просто проводили уже цей повторний тендер, і нам залишилось, що є».

У кожному регіоні є «Держпродспоживслужба» — саме туди і радить скаржитись її керівник у Чернігівській області Сергій Чаплієв.

У розпал оздоровчого сезону він звітує про знайдені комісією порушення під час перевірки закладів у районах  – 112, серед них 60 санітарних. 98 було усунено одразу після приписів. Петро Єрко, заступник голови Куликівської райдержадміністрації: «Для ізолятору виділено інше приміщення, у харчоблоці встановлено недостаючі протимоскітні сітки, новий холодильник, у морозильній камері поміняли термометр, зберігання хлібу – раніше «навалом» був чорний і білий, зараз на різних полицях».

Інші потребують додаткового фінансування. Тетяна Захарченко, заступник голови Городнянської райдержадміністрації: «70% зауважень ми виправили на наступний день, але от заміна сантехніки і лінолеуму — треба закладати кошти в бюджет».

Частину коштів, запланованих  на цьогорічну оздоровчу кампанію, «з’їло» підвищення мінімальної зарплати та комунальних платежів.

У майбутньому грошей навряд-чи стане набагато більше, тому посадовці як один із варіантів вирішення подібних проблем розглядають зміну мережі оздоровчих закладів для дітей, аби не розпорошувати це і так недостатнє фінансування, а зосередити його в одному-двох закладах району, які відповідатимуть всім вимогам. Наталія Романова, заступник голови облдержадміністрації: «Невже район, ОТГ не зацікавлені, щоб принаймні один заклад для їх дітей був, щоб за нього соромно не було? Бо скоро приходитимуть приватні і тихо «по-сірому» проситимуть перепрофілювати, бо місце гарне і буде там хтось, а не діти, відпочивати». Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації: «У нас багато є закритих шкіл непоганих – от у Городні, в Дроздовиці, на березі річки, і все там є, і харчоблок, чому там не зробити?».

Також в облдержадміністрації порадили об’єднувати зусилля закладів оздоровлення, місцевої влади, об’єднаних громад, місцевих підприємців та громадських організацій – і фінансові, і фізичні, приміром, для проведення толок по благоустрою закладів. Наталія Романова: «Хто не вірить, що так можна зробити, – поїдьте в «Юний турист», де шевченківські хатинки стояли – ми залишили там для порівняння, і подивіться, що там зараз».

А от чекати, поки порушення виявить комісія, не радять, і обіцяють, що перевірка доїде до кожного закладу, адже попереду ще половина оздоровчого сезону.

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає