Четвер, 28 березня 2024, 11:44
Повна версія сайту
;

П’ять ОТГ з Чернігівщини увійшли до всеукраїнської «Книги успіхів»

16:25 31.07.2017    Коментарі  
 

Щокварталу Асоціації міст України узагальнює історії успіху громад, які стали результатом реформ з децентралізації повноважень та фінансів. Ці приклади ілюструють механізми ефективного використання місцевих бюджетів і залучення ресурсів для розвитку інфраструктури.

Чергова збірка – за квітень-червень 2017 року – узагальнює кращі кейси з місцевих фінансів, освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, ЖКГ, місцевого економічного розвитку, адміністративних послуг.

Кілька ОТГ Чернігівської області також включені до видання.

* * *

Макіївська ОТГ – «історія успіху» місцевих фінансів.

Макіївська ОТГ – одна з десяти найменших в Україні. Попри це за минулий рік їй вдалося розробити та реалізувати чотири важливі соціальні проекти. До об’єднання бюджет сільської ради був близько 1 млн грн, після – збільшився до 10 млн грн. Громада отримала державну субвенцію на розвиток інфраструктури у розмірі 2,5 млн грн, які вирішено спрямувати на соціальну сферу. Ще 500 тис грн виділено з місцевого бюджету.

Проекти реконструкції розробили так, щоб кожен населений пункт отримав частину цих надходжень. Так у селі Пустотине реконструйовано частину школи, щоб розмістити дошкільну групу. Також вдалося відновити Ганівський ФАП. У центрі громади відремонтовано будівлю сільського будинку культури. Продовжуються роботи з реконструкції вуличного освітлення, тротуарів, благоустрою. У планах – закупівля шкільного автобусу.

Ще один реалізований проект – не тільки соціальний, а й інфраструктурний, що стосується безпеки мешканців. У селі нещодавно трапилася пожежа, що призвела до людських жертв. Тож створення пожежного депо – одне з найважливіших питань в ОТГ. Особовий штат відкритого нового підрозділу складає 8 чоловік. Цілодобове чергування забезпечують 2 вогнеборці, які можуть оперативно виїхати за викликом. Територія обслуговування місцевої пожежної команди охоплює 6 населених пунктів. До цього часу найближча пожежна частина від села Макіївка знаходилася в райцентрі на відстані 45 км.

* * *

Корюківська ОТГ – розвиток громади.

Поле зі штучним покриттям для міні-футболу, єдиний в області скейт-майданчик, оновлення центральної районної лікарні, встановлення сучасних систем відеоспостереження – такими досягненнями хизується новостворена Корюківська ОТГ.

Бюджет громади є фінансово самостійним і виступає донором державного бюджету. Власних надходжень бюджету ОТГ – 50 млн грн.

Гордість громади – КП «Корюківка-Водоканал», що здатне будувати до 10 км водогону на рік. За п’ять місяців господарювання для нього вже придбали два трактори.

Активний розвиток відбувається і в селах ОТГ: впорядковуються сміттєзвалища, налагоджено вивіз ТПВ, виділено кошти на будівництво водогону, ведеться капітальний ремонт водопровідних мереж, буриться свердловина, грейдуються дороги і проектується освітлення.

На майбутнє у громади ще амбітніші проекти – будівництво спортмайданчика зі штучним поліуретановим покриттям вартістю 15 млн грн, повна термосанація опорної школи, будівництво новітнього ЦНАПу за концепцією прозорого офісу та власною філософією «послуга за один візит».

* * *

Деснянська ОТГ – «історія успіху» у галузі охорона здоров’я.

Протягом минулого року у Деснянській ОТГ відбулося чимало позитивних змін: оновлено матеріально-технічну базу та приміщення адмінбудівель в селах Косачівка та Короп’є; розпочато ремонт дороги Лошакова Гута – Сорокошичі; завершено будівництво підвідного газопроводу до села Отрохи; відремонтовано будинки культури в селах Короп’є та Морівськ; здійснено ремонт покрівлі в Деснянській ЗОШ та капітальний ремонт системи опалення та даху в Тужарській ЗОШ; розпочато переобладнання вуличного освітлення енергозберігаючими лампами.

Наразі на території громади – 3 амбулаторії та 5 ФАПів, які потребують єдиного підходу в організації надання медичної допомоги. Тож в ОТГ розпочато процес створення Центру первинної медичної допомоги за власні кошти громади. Вже прийнято відповідну програму, проведено реєстрацію та чекають на отримання ліцензії .
Деснянська ОТГ є сроможною громадою з реверсною дотацією 6,8 млн грн. Тож громада має достатньо фінансових ресурсів для створення медичного закладу.

* * *

Вертіївська ОТГ – лідер з модернізації закладів освіти.

Школу у Вертіївській ОТГ визначено опорною. Однак ремонті роботи не проводилися у ній вже дуже давно. За час існування ОТГ у школі провели відчутну модернізацію: замінено вікна 1-2 поверхів, відремонтовано стелю їдальні, закуплено нові плити, покращено харчування, а саме введено сніданки для учнів 1-4 класів, закуплено меблі і стенди, відкрито методичний кабінет, учительську та кабінет заступника директора, введено в дію кімнату відпочинку для учнів 1-4 класів, закуплено новий спортінвентар. Все це зроблено за кошти ОТГ.

Зміни після об’єднання торкнулися і дитячого садка «Колосок». Навчальний заклад знаходиться в історико-архітектурній будівлі, яка не ремонтувалася протягом довгого часу і була аварійною. За час діяльності ОТГ: проведено капітальний ремонт ясельного приміщення, придбано меблі та оновлено матеріально технічну базу, встановлено 5 вікон у вітальню, закуплено канцелярські приладдя для навчально-пізнавальної роботи. Харчування забзепечено на 100% за рахунок бюджету сільської ради. Завдяки ремонтним роботам у ДНЗ стало можливим відкриття ще однієї групи молодшого віку «Пізнайки».

* * *

Коропська ОТГ – кадри та організація роботи

У Коропській ОТГ запроваджено посаду головного спеціаліста відділу муніципальних ініціатив, інвестицій та енергоменеджменту. У сферу його діяльності входить підвищення енергоефективності всіх споруд, підпорядкованих ОТГ в адміністративному центрі та селах, а також проектна робота – написання грантових пропозицій, заяв на співфінансування та участь в різноманітних конкурсах, співпраця з донорами та інвесторами. Для швидкого зв’язку з жителями спеціаліст із залучення грантів ініціює створення на офіційному сайті громади спецрозділу, в якому будуть відображатися реалізовані програми, а також проблемні питання, що потребують вирішення. Свої пропозиції та зауваження зможуть вносити всі жителі ОТГ.

Завантажити збірку повністю: Книга успіхів – 2 квартал 2017 року

* * *

Довідково. Позитивна динаміка за доходами місцевих бюджетів ОТГ спостерігається з самого початку децентралізаційної реформи. За січень-травень 2017 року власні доходи місцевих бюджетів 366 об’єднаних територіальних громад зросли майже у 2 рази та склали 3,2 млрд грн (+1,6 млрд грн). Міста, селища та села одразу відчули позитивний ефект від децентралізації . У них з’явилися кошти на серйозні інфраструктурні та соціальні проекти, будуються «з нуля» садочки і школи, модернізуються лікарні, відновлюються водогони, оновлюється рухомий склад транспорту.


Автор: Асоціація Міст України
Коментарів ще немає