Субота, 27 квітня 2024, 05:20
Повна версія сайту
;

Чернігівські зооволонтери стерилізують тварин на кошти бюджету участі

14:18 03.08.2017    Коментарі  
 

Проблема безпритульних тварин у Чернігові наразі далека від свого вирішення. На рівні місцевої влади досі відкладається реалізація, зате збільшується фінансування проекту побудови пункту тимчасової перетримки тварин. Поки тяганина із «собачим довгобудом» триває, налагоджується механізм стерилізації чотирилапих безхатченків завдяки волонтерській ініціативі.

Проект бюджету участі «Стерилізація безпритульних тварин»

Суть ініціативи полягає в гуманному зменшенні кількості безпритульних тварин на вулицях міста шляхом їх стерилізації. Стерилізація не просто припинить неконтрольоване розмноження котів та собак, а й зробить їх більш лагідними, контактними. Тварини не збиратимуться у великі зграї під час тічок (а саме це найбільше лякало та дратувало чернігівців).

Майже за сім місяців 2017 року завдяки програмі «Стерилізація безпритульних тварин» прооперовано 93 собак та 490 котів. Інна Лучкіна, автор проекту та керівник ГО «Щаслива доля», пояснює, що кількість стерилізованих кішок набагато вища, тому що організувати процес відлову, транспортування та післяопераційної перетримки кішок легше, ніж собак. У теплу пору року у волонтерів зростає можливість перетримувати собак у себе на подвір’ї.
Підкреслимо, що гроші у межах фінансування проекту бюджету участі йдуть лише на оплату операцій. Усі інші витрати, зокрема на транспортування, післяопераційну перетримку, годування волонтери беруть на себе, значно допомагають і небайдужі мешканці.

Людський фактор

Одним із головних досягнень проекту є активізація звичайних громадян. Котів і собак зі своїх дворів люди ловили навіть власними зусиллями, а вже потім зверталися за координацію до волонтерів.

Просять допомогти і представники підприємств та гаражних кооперативів. Зазначають: не проти, аби на їхній території проживала обмежена кількість тварин, і звертаються за допомогою в стерилізації.

У зоомагазинах нашого міста проходить безстрокова акція «Добрий покупець». У спеціальних боксах покупці можуть залишити корм, вітаміни та препарати від паразитів для безпритульних тварин, що перебувають на післястерилізаційних перетримках.

На жаль, попри стерилізаційну кампанію, продовжують з’являтися нові безпритульні тварини навіть у «зачищених» дворах. Причина цьому — людська безвідповідальність. Ідеться про викидання домашніх тварин, підкидання приплоду хатньої тварини.

Знову повертаємося до нагального питання реєстрації чотирилапих, чого в нашій країні (не кажучи вже про місто) не існує. Здійснювати будь-який контроль за безвідповідальними господарями неможливо.

Пані Інна наводить приклад іноземних держав, де передбачена система покарань за недбале ставлення до тварин та їх безконтрольне розмноження. В більшості цивілізованих держав є обов’язковою стерилізація тварин, які не мають племінної цінності.
Грошові міфи

Пані Інна показала «Відомостям» звіти про витрати на ветеринарні послуги. Окремо зазначаються гроші бюджету участі, окремо власні ресурси організації. Справа в тому, що тварини часто потребують не лише стерилізації, але й іншої ветеринарної допомоги, яку волонтери здійснюють за власний кошт. Аби не було жодних домислів із приводу реалізації програмних коштів, пояснимо, що гроші перераховуються казначейською службою на рахунок ветеринарної клініки лише на стерилізацію чи кастрацію. Громадська організація прямого доступу до цього фінансового ресурсу не має. До слова, перша проплата відбулася у травні. До того клініка «Медцентр» стерилізувала тварин у борг.

Наразі витрачено трохи більше 185 тисяч із виділених 279 тисяч гривень.

Волонтери зазначають, що коли більшість тварин простерилізували, люди стали більш лояльними. Адже раніше у «годувальників», які опікувалися безхатченками, та окремих мешканців двору час від часу вибухали конфлікти.

Пані Інна вже подала проект на цьогорічний бюджет участі. Наголошує, що проблема досі лишається актуальною. Небайдужі мешканці сподіваються, що проект пройде відбірковий етап, а громада міста підтримає його своїми голосами і цього року.

Наразі ініціатива стерилізації — це чи не єдині кроки на шляху до вирішення проблеми безпритульних тварин у місті. Волонтери, звісно, прилаштовують деяких котів та собак. Тих, кому не вдалося знайти господаря, відпускають на місце вилову. Однак остаточно вирішити питання не вдасться, поки немає чіткого механізму притягнення до юридичної відповідальності тих, хто не відчуває за собою відповідальності моральної.


Автор: Діна Вонг, "Чернігівські Відомості"
Коментарів ще немає