П'ятниця, 26 квітня 2024, 06:09
Повна версія сайту
;

Підготовка до відзначення сторічного ювілею бою під Крутами розпочалася

10:55 18.08.2017    Коментарі  
 

«Краще померти за волю, ніж жити рабами». Майже сто років тому, 29 січня 1918 року поблизу селища Крути стався бій між 4-тисячним загоном Червоної армії, якій протистояло в тому числі чотири сотні 16-17-річних студентів-добровольців.

Перон Київського вокзалу відтворили посеред поля біля селища Крути. Тут нині діє філія Національного військово-історичного музею – Меморіальний комплекс «Пам’яті Героїв Крут». Саме сюди, до стели у січні приїздять сотні людей зі всієї України, аби разом віддати шану пам´яті подвигу молоді в часи боротьби за Незалежність. Сім вагонів і залізнична платформа з гарматою. У вагонах музейні експозиції.

Наталія Примушко, науковий співробітник Національного військово-історичного музею – Меморіального комплексу «Пам´яті Героїв Крут»: «З подібного перону, в подібних вагонах студенти-гімазисти сто років тому відправлялися сюди в Крути. У бій, у вічність, у безсмертя. Ви бачили озеро – озеро у вигляді підкови. В пам´ять студентам, гімназистам, адже вони здобували щастя для своєї Батьківщини, а підкова — це символ щастя».

Озеро-підкову планують обрамити пішохідними доріжками, аби відвідувачам було комфортніше. Відремонтують і стелу, яка є праобразом колони університету Шевченка, а тоді Св. Володимира, бо багато студентів, що загинули під Крутами, навчалися саме в цьому закладі.

Олексій Данилевський, завідувач філії Національного військово-історичного музею – Меморіального комплексу «Пам´яті Героїв Крут»: «Вона в нас весь час підтікає. Через рік, а то й кожен рік фарбуємо. Деякі вагони треба пофарбувати. Бачите, платформу ми зробили, пофарбували, вона має привабливий вигляд. В такому плані хотілося б зробити, щоб майже всі вагони були».

На благоустрій в кошторисі закладено суму в 600 тисяч гривень. Першим має бути пофарбований паротяг. Також у планах зробити паркову для автомобілів. Аби взимку, коли люди масово приїдуть взяти участь в урочистих заходах з нагоди сторіччя бою під Крутами, автівки не буксували у багнюці. Це питання благоустрою, які треба вирішити до холодів. Окремо розглядається план урочистих заходів. Перш за все, до ювілейної дати мають бути доповнені музейні експозиції.

Наталія Примушко, науковий співробітник Національного військово-історичного музею – Меморіального комплексу «Пам´яті Героїв Крут».  (5.08 Після 2008 року, коли будувався музей, зараз знайдено ще багато прізвищ нових учасників бою під Крутами. Тобто піднімали, знаходили. Хотілося б помістити їхні фотографії».

Історія має обличчя. І люди хочуть бачити обличчя молодих людей, які поклали життя за свою країну.

Розглядається також питання приїзду до Крут у січні найбільших реконструкторських клубів України.

Андрій Ільєнко, заступник директора Національного військово-історичного музею України: «Не обов’язково робити тут реконструкцію бою, але тут можна зробити, приміром, реконструкцію урочистостей, тут завжди проходять парадом. Ми можемо розширити експозиційну частину, присвячену збройній боротьбі у 1917-1918 роках, доробити або оновити нашу експозицію, присвячену юним загиблим героям у війні на Донбасі. Тобто це 17-19 літні хлопці, які загинули у війні на Донбасі».

Є пропозиції встановлення великого дерев’яного хреста, залучення до участі у заході броньованої техніки, вирішуватиметься питання приїзду реконструкторів. Проте вже зараз активно заявляють про свою участь у відзначенні сторічного ювілею бою під Крутами волонтери патріотичного потягу «Труханівська Січ». Обов´язково чекають нинішніх студентів, зокрема, військового інституту телекомунікацій та інформатизацій та військового ліцею Героїв Крут. Традиційно у січні до Крут приїздять і політики. В цьому році велика ймовірність участі в пам’ятних заходах перших осіб держави.

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає