П'ятниця, 19 квітня 2024, 10:56
Повна версія сайту
;

Після вибуху газу мешканці будинку по Гончій,54 досі не оговталися

13:53 18.08.2017    Коментарі  
 

20 січня 2016 року у Чернігові стався вибух газу у будинку по вулиці Гончій, 54. Господар квартири, де рвонуло, перебував у шоковому стані, його забрали до лікарні. Постраждала не лише його оселя, а й сусідські, декому з мешканців, за їх словами, довелося потім витратити на ремонт дванадцять тисяч гривень. Крім того, аж до 7-го поверху пішла тріщина, а весь двір був просто всіяний битим склом. Батьки ще й досі бояться випускати дітей гуляти біля будинку, аби не поранилися.

НАДІЯ, жителька будинку по вулиці Гончій, 54: «Я казала, давайте суботник з цього приводу, по клумбах ми повибирали, я особисто відрами скло носила, народ каже, а чому ми повинні збирати те, що нашкодив хтось інший. Вибух зробив нам тріщину ще й у взаєминах сусідів».

Після вибуху під’їзд був у жахливому стані, розповідають його мешканці. Найбільше постраждав ліфт.

ЛІДІЯ ШИПУЛІНА, жителька будинку по вулиці Гончій, 54: «Во время взрыва у нас лифт был на втором этаже и его заблокировало. Три недели его ремонтировали».

Тоді ліфти у будинку обслуговувала фірма «Отіс», люди запевняють, були задоволені її роботою, завжди мали можливість зв’язатися з представниками компанії. Нещодавно на зміну «Отісу» прийшов «Центрліфт».

ЛІДІЯ ШИПУЛІНА, жителька будинку по вулиці Гончій, 54: «Из всех контактных телефонов у нас только один, по которому мы не можем дозвониться, адрес мы этой компании найти не можем. Что с нашим лифтом происходит, нам никто ничего не говорит, но он у нас постоянно останавливается».

ТАМАРА, жителька будинку по вулиці Гончій, 54: «У диспетчера спрашиваю, скажите, какая причина поломки, может, износ узла. А он: «Мусор в дверях». Что это за такая поломка – мусор в дверях? Через день мы, иногда даже два раза вызывали, оно не фиксируется нигде. За июль вот я переписала, что он мне сказал 4 раза, а до 15 числа, хотя мы знаем, что было больше, только три раза записано».

НАТАЛІЯ БОГДАНОВИЧ, представник ТОВ «Центрліфт»«По аварийным остановкам аварийная служба приезжала всегда вовремя, замечания были устранены вовремя. На данный момент лифт находится в безопасном эксплуатационном состоянии».

Проблеми з ліфтами у кооперативних будинках – явище системне, каже керівник Об’єднання житлово-будівельних кооперативів Роман Семешко. На рівні міста про вирішення цих проблем почали говорити ще рік тому.

РОМАН СЕМЕШКО, керуючий Об’єднанням житлово-будівельних кооперативів: «26 січня 2016 року було видано припис управлінням Держпраці в області, яким заборонена експлуатація ліфтів. Тобто зобов’язали ОЖБК взагалі призупинити і відключити ліфти, як такі, що можуть завдати шкоди безпеці, здоров’ю мешканців, які проживають»

Згідно з чинним законодавством, якщо ліфт експлуатується більше 25-ти років, потрібно провести його експертний огляд. За висновками фахівців робиться або капітальний ремонт, або модернізація. А після вибуху ліфт тим більше мали зупинити, каже Роман Семешко.

РОМАН СЕМЕШКО, керуючий Об’єднанням житлово-будівельних кооперативів: «Постанова Чернігівського окружного адмінсуду 24 березня 2016 року. Суд постановив застосувати заходи реагування негайного зупинення ліфтів. Проти мене в грудні місяці порушено кримінальну справу із санкцією статті позбавлення волі на 6 років за те, що я не відключив у вас ліфти. Я зараз ходжу на допроси. Але я кажу: шановні, якщо я зараз відключу ліфти, знесуть ЖЕК, а потім вас. А якщо не дай Боже щось станеться, сяде хто в тюрму – не ви, а керуючий ОЖБК».

Експертиза одного ліфта коштує 4 тисячі 800 гривень, ремонт – до двохсот тисяч. У тарифі на технічне обслуговування ні обстеження, ні капітальний ремонт не передбачено. Тому оскільки ліфт є співвласністю мешканців, їм залишається самим все оплатити – такі приклади в Чернігові вже є. Існує міська програма поточних ремонтів ліфтового господарства, до якої включено комунальні будинки. Пізніше до неї внесли і кооперативні, та лише частину, будинок по вулиці Гончій в їх число не входить. Поки що мешканці вирішують, чи не зробити їм за власний рахунок діагностику, щоб принаймні знати, що насправді сталося з їхнім ліфтом.

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає