П'ятниця, 29 березня 2024, 17:07
Повна версія сайту
;

Обласна рада затвердила Антикорупційну програму

07:48 23.08.2017    Коментарі 1  
 

22 серпня голова обласної ради Ігор Вдовенко розпочав пленарне засідання десятої сесії головного органу представницької влади краю із приємної церемонії: під оплески присутніх він вручив Почесні Грамоти Верховної Ради України голові Срібнянської районної ради Олені Панченко та директору ПП «Агропрогрес» із села Горбачі Бобровицького району, Михайлу Шумейку, яких вони удостоїлися (йдеться в нагородному листі) за заслуги перед Українським народом. Заодно керівник щиро привітав із реєстрацією депутата обласної ради наступного за черговістю кандидата у виборчому списку обласної організації Політичної партії «НАШ КРАЙ» - Людмилу Андрієвську, яка увійшла до складу одноіменої партійної фракції в раді в порядку заміщення депутата Андрія Прокопенка, що достроково припинив свої повноваження за власним бажанням.

Після традиційної процедури затвердження порядку денного сесії депутати приступили до розгляду, внесених на пленарне засідання питань.

Першим відповідно до частини 3 статті 6 Закону України «Про прокуратуру» було надано слово прокурору області Володимиру Комашку, який поінформував народних обранців про результати діяльності очолюваної ним правоохоронної структури упродовж 2017 року. Зокрема йшлося про посилення боротьби правоохоронців з лісовою мафією, рейдерським захватом сільгоспугідь, з корупцією у владних ешелонах краю, з наркотрафіком і незаконним обігом спиртного, з бандитизмом, шпигунством і сепаратизмом, іншими протиправними проявами в суспільстві. Як результат, цілеспрямовані дії проти злочинності сприяють профілактиці криміногенної ситуації, зростанню кількості справ, направлених у суди, які все частіше ізолюють корупціонерів та кримінальних елементів подалі від суспільства...

Заслухавши інформацію із вступного питання, депутати з ходу приступили до розгляду і прийняття проектів бюджетних рішень, про які доповів директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Валерій Дудко.

Насамперед народні обранці затвердили Звіт про виконання обласного бюджету за І півріччя 2017 року. Позитивом у ньому є те, що обсяг доходів загального і спеціального фондів обласного бюджету за цей період (із трансфертами) склав 3 245 599,1 тис. грн (62,5% до річних бюджетних призначень), що у порівнянні з відповідним періодом минулого року на 1 397 388,7 тис. грн або в 1,8 раза більше торішнього. Як один із прикладів такого позитиву - видатки на освіту із загального фонду обласного бюджету склали 222 523,0 тис. грн, що на 64 211,3 тис. грн або на 40,6% більше у порівнянні з відповідним періодом 2016 року.

А далі народні обранці внесли зміни до рішення обласної ради від 20 грудня 2016 року № 3-7/VII «Про обласний бюджет на 2017 рік», а також до обласної Програми покращення матеріально-технічного забезпечення військових частин та правоохоронних органів, які беруть участь в антитерористичній операції та дислокуються на території Чернігівської області, на 2017 рік, затвердженої рішенням обласної ради від 20 грудня 2016 року. Запропоновано збільшити обсяги фінансування на закупівлю обладнання, будівельних та інших матеріалів, запасних частин і комплектуючих для автомобільної техніки тощо.

Заодно поправки були прийняті і до Програми соціальної підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей у Чернігівській області на 2017-2018 роки. Прийняття змін до цього документа дасть можливість, за рахунок додаткових фінансових ресурсів з обласного бюджету, посилити соціальну підтримку бійців-добровольців АТО . Відповідно до внесених змін, бійцем-добровольцем може бути визнано особу з числа мешканців Чернігівської області, яка перебувала або перебуває у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувались для захисту незалежності, суверенітету, територіальної цілісності України, але в подальшому не ввійшли до складу Збройних Сил України чи інших,утворених відповідно до законів України військових формувань і правоохоронних органів та брали безпосередню участь у бойових діях.

Окремі дискусії виникли при обговоренні питання щодо внесення змін до обласної Програми фінансування у 2017 році робіт з будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування державного та місцевого значення. І хоч зміни мають певний позитив щодо збільшення фінансування автошляхів місцевого значення, всеодно це викликало репліки окремих народних обранців, які б хотіли, щоб на їх виборчий округ коштів виділили якомога більше. Проте, консенсус було знайдено, а запропоновані зміни прийняті.

Цього ж сесійного дня депутати затвердили Антикорупційну програму Чернігівської обласної ради на 2017 рік та Програму розвитку рибного господарства Чернігівської області на 2018 – 2020 роки. Перший програмний документ прийнято з метою створення ефективної системи запобігання та протидії корупції у діяльності облради. Другий - для створення сприятливих умов для розвитку рибного господарства, забезпечення населення області продукцією з прісноводної риби із поступовим наближенням до рівня науково обґрунтованих фізіологічних норм їх споживання у розрахунку на душу населення, забезпечення інших галузей економіки сировиною для виробництва.

Сьогодні ж депутати прийняли важливе для регіону рішення - «Про створення комунального підприємства «Надра Чернігівщини» Чернігівської обласної ради». Мета його діяльності - раціональне використання надр, охорона навколишнього природнього середовища, забезпечення економічного і соціального розвитку територіальних громад області, залучення до цього процесу місцевого населення, створення додаткових робочих місць, ефективна співпраця з комерційними структурами за спецдозволами на видобуток корисних копалин загальнодержавного і місцевого значення, додаткове надходження коштів до місцевого бюджету, створення умов для регульованого видобутку, унеможливлення незаконного використання надр Чернігівщини.

До речі, депутати більшістю голосів відмовили у задоволенні чотирьох звернень Державної служби геології та надр України щодо погодження надання без проведення аукціону спеціального дозволу на користування надрами:

- Північно-Загорівської площі, що знаходиться в Бахмацькому та Борзнянському районах Чернігівської області, товариству з обмеженою відповідальністю «НАДРА ДЕВОН».

- Ведильцівської площі, що знаходиться в Чернігівському та Ріпкинському районах Чернігівської області, товариству з обмеженою відповідальністю «НАДРА ЕНЕРГІЯ».

- Варської площі, що знаходиться в Новгород-Сіверському районі Чернігівської області, товариству з обмеженою відповідальністю «НАДРА МІНЕРАЛС».

-Грибово-Руднянської площі, що знаходиться в Ріпкинському районі Чернігівської області, товариству з обмеженою відповідальністю «НАДРА НАУКА».

І причина цьому, як зазначалось, вмотивована: природні надра регіону експлуатуються у повній мірі, проте позитив від цього має лише одна сторона – надровидобувач. Інша сторона – місцеві громади і райони, на теренах яких добувають вуглеводні чи інші корисні копалини, від цього лише потерпають, адже більшість користувачів надр не бажає вкладати частину своїх доходів у розвиток місцевої інфраструктури як це робиться у цивілізованих країнах.

Всього ж депутати затвердили понад шістдесят рішень, окрім хіба що тих, які стосувались кадрової політики. Їх обговорення народні обранці перенесли на чергове пленарне засідання.

Отож, сьогодні, крім вищезгаданих, були прийняті рішення:

- Про внесення змін до обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016-2020 роки.

- Про внесення змін до переліку видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2017 рік, затвердженого рішенням обласної ради від 23 лютого 2017 року № 15-8/VII.

- Про внесення змін до Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 17 червня 2014 року.

- Про затвердження Проекту зон санітарної охорони водозабору публічного акціонерного товариства «Будіндустрія», (свердловина №1) в м.Чернігові.

- Про звільнення батьків від плати за утримання дітей в інтернатних навчальних закладах на 2017/2018 навчальний рік.

- Про припинення юридичної особи - Краснохутірської загальноосвітньої школи-інтернату I-III ступенів Чернігівської обласної ради шляхом приєднання до комунального закладу «Черешенська спеціалізована школа-інтернат I-III ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів» Чернігівської обласної ради.

-Про створення комунального підприємства «Обласний молодіжний центр» Чернігівської обласної ради.

-Про ліквідацію комунального закладу «Обласний методичний центр навчальних закладів культури і мистецтв» Чернігівської обласної ради.

- Про створення комунального закладу «Обласний центр народної творчості» Чернігівської обласної ради.

- Про реорганізацію КЗ «Обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом», КЛПЗ «Чернігівський обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Зелений Гай», Бахмацької міжрайонної протитуберкульозної лікарні, обласного КЛПЗ «Ніжинський протитуберкульозний диспансер», Прилуцького протитуберкульозного диспансеру шляхом приєднання до КЛПЗ «Чернігівський обласний протитуберкульозний диспансер».

-Про реорганізацію КЛПЗ «Чернігівський обласний наркологічний диспансер» Чернігівської обласної ради, обласного КЛПЗ «Ніжинський наркологічний диспансер», КЛПЗ «Валківська психіатрична лікарня», обласного КЛПЗ «Прилуцький наркологічний диспансер», КЗ «Левоньківська психіатрична лікарня» Чернігівської обласної ради шляхом приєднання до КЛПЗ «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня».

-Про внесення змін до рішення обласної ради від 23 лютого 2017 року № 28-8/VII «Про затвердження Переліку об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області, що підлягають приватизації у 2017 році».

-Про безоплатну передачу у власність Змітнівської територіальної громади Сосницького району будівель, що розташовані за адресою: Сосницький район, с. Змітнів, вул. Шевченка, 70.

- Про внесення зміни до рішення обласної ради від 2 грудня 2015 року № 4-1/VII «Про утворення та обрання постійних комісій обласної ради».

- Про внесення змін до рішення обласної ради від 29 квітня 2015 року «Про структуру виконавчого апарату обласної ради».

- Про виключення з обліку Березовогатської сільської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області.

- Про надання згоди Публічному акціонерному товариству «Укрпошта» на безкоштовне використання герба Чернігівської області на художній поштовій марці та блоці «Краса і велич України. Чернігівська область».

- Про внесення змін до рішення обласної ради від 19 червня 2015 року «Про схвалення проекту перспективного плану формування територій громад Чернігівської області».

-Про Звернення до Голови Верховної Ради України Парубія А.В. щодо надання статусу учасника бойових дій бійцям добровольчих формувань, які безпосередньо приймали участь у бойових діях, пов'язаних із захистом незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

-Про Звернення Чернігівської обласної ради до Верховної ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України щодо підтримки законопроектів № 5561 та № 5562.

-Про підтримку рішення Кіровоградської обласної ради від 19 травня 2017 року № 316 до Верховної Ради України щодо розгляду і прийняття проекту Закону від 15 вересня № 5123.

-Про Звернення обласної ради до Кабінету Міністрів України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державного агентства лісових ресурсів України щодо недопущення порушень під час проведення торгів з продажу необробленої деревини.

-Про Звернення обласної ради до Президента України, Верховної Ради України та Уряду України щодо відміни постанови Кабінету Міністрів України від 7 червня 2017 року № 413 «Деякі питання удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними».

-Про Звернення обласної ради до Кабінету Міністрів України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державного агентства лісових ресурсів України щодо скасування Концепції реформування державних лісогосподарських підприємств, а саме: передачі їх у концесію, приватизацію або ліквідацію.

-Про підтримку рішення Івано-Франківської обласної ради від

30 червня 2017 року № 524-16/2017 «Про звернення обласної ради щодо прийняття законопроекту № 4355 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням та охороною земель».

-Про Звернення Чернігівської обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо недоцільності передачі з 1 січня 2018 року оплати послуг з підготовки фахівців у вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації державної власності на фінансування з обласного бюджету.

Окрім того, на сесії ухвалено десять депутатських запитів, а також прийняті численні рішення, що стосуються погодження технічної документації із землеустрою, списання з балансу основних засобів, встановлення нормативу відрахувань частини прибутку комунальних підприємств тощо.

В роботі пленарного засідання взяли участь перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч, керівники структурних підрозділів виконавчої та представницької влади, представники громадських організацій та засобів масової інформації.


Автор: Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради
Гість це добре 2017-08-23 11:17:01

а чи є корупцією те що голова коропської ради лікуючись в Чернігові катався на вихідні додому і знову в Чернігів на службоаій машині і так декілька разів