Середа, 24 квітня 2024, 08:10
Повна версія сайту
;

Ресурси і гроші: як досягнути балансу обговорили в Чернігові

14:44 08.09.2017    Коментарі  
 

Про програми підтримки енергоефективності та про те, кому вони допомагають, дізнавались учасники інформаційної зустрічі «Виклики у сфері енергоефективності та шляхи подолання», проведеного Громадянською мережею ОПОРА 7 вересня.

Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій відчинив свої двері та об’єднав бажаючих дізнатись про можливості впровадження енергоефективних заходів.

«Кожна людина повинна подбати про те, щоб зробити своє житло максимально енергоефективним. Ті умови, які зараз пропонує Державна програма підтримки енергоефективності та місцеві програми, дають можливість залучити кошти та шляхом впровадження термомодернізаційних заходів допоможуть суттєво зменшити споживання ресурсів. А отже, зменшити кількість коштів, які щороку витрачаються на оплату за тепло. Крім того, спілкуючись із сільськими та селищними головами, можна зробити висновок, що бракує інформації щодо можливостей, які дає держава та грантові програми. Вирішення проблеми з інформування мешканців сільської місцевості сприятиме активізації населення у сфері енергоефективності та дозволить суттєво зменшити споживання газу», – наголосила місцева координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталя Висіканець.

Наразі можливе проведення різних термомодернізаційних заходів для багатоквартирних та приватних будинків:

  • утеплення фасаду, даху або підвалу;
  • заміна вікон та дверей;
  • встановлення індивідуального теплового пункту.

Повний перелік оприлюднено на сайті Держенергоефективності. Це дозволяє заздалегідь з’ясувати, кошти на які заходи або матеріали будуть компенсовані.

Один з найефективніших методів економії тепла – утеплення фасаду. При цьому важливо звертати увагу на особливості утеплення. Слід не допустити індивідуальне утеплення, яке є порушенням чинного законодавства. Ігнорування «точки роси» призводить до зміни температур в утепленій та неутепленій ділянці, що провокує появу плісняви. Це інфікує не тільки стіну індивідуально утепленої ділянки, а й сусідів зверху та знизу.

Крім того, учасники зустрічі детально обговорили шляхи економії ресурсів у побуті. Наприклад, у результаті ущільнення вікон та завдяки заміні дверей в під’їзді безпосередньо у квартирах температура підвищується майже на 2-3 градуси. Також треба прослідкувати, щоб усі шпарини були закриті, оскільки навіть при заміні склопакетів це призводить до втрати тепла.


Автор: Марія Стронська
Коментарів ще немає