Субота, 27 квітня 2024, 01:35
Повна версія сайту
;

Чи є об’єднані громади Чернігівщини фінансово спроможними?

13:44 11.09.2017    Коментарі  
 

Сьогодні лунають різні оцінки ефективності реформи місцевого самоврядування, зокрема таких її етапів, як добровільне об’єднання територіальних громад та фінансова децентралізація. Однак, будь-які висновки мають базуватися на реальних показниках, які відображають попередні результати реформи. Адже ще не всі її завдання втілені в життя.

Експерти Центрального офісу реформ при Мінрегіоні здійснили детальний аналіз фінансової діяльності органів місцевого самоврядування та підготували розширений моніторинг фінансової спроможності 366 об’єднаних територіальних громад (ОТГ) у розрізі кожної з областей за підсумками першого півріччя 2017 року. 

Щодо Чернігівської області, то із розрахунку на 1 мешканця, середній показник надходжень власних доходів на одного жителя 16-ти ОТГ області збільшився на 804 грн. та склав 1409 грн. (в тому числі 11-ти ОТГ, утворених у 2016 році цей показник зріс більш ніж у 3 рази та становить 1289 грн., а 2-х ОТГ, утворених у 2015 році – на 20 % і становить 1998 грн.).

Виходячи з фінансових ресурсів ОТГ за перше півріччя 2017 року змогли спрямувати кошти на проведення капітальних видатків в сумі 22064,1 тис. грн., в розрахунку на 1 жителя становить 153 тис. грн.

Найбільша штатна чисельність працівників виконавчого апарату затверджена Сновською ОТГ – 144 особи, найменша – Остерською ОТГ – 14 осіб. Виходячи з розрахунку чисельності населення громад та чисельності службовців, можна зазначити, що найбільше навантаження на 1 службовця з надання послуг у Остерській ОТГ - 562 осіб; найменше – в Макіївській ОТГ – 72 особи.

За підсумками першого півріччя 2017 року найбільша питома вага видатків на утримання службовців у фінансовому ресурсі ОТГ (без урахування субвенцій) припадає на бюджет Макіївської ОТГ – 51 %, найменша – на бюджет Гончарівської та Корюківської ОТГ - 8 %.

Безымянный.png

Yes

Yes

Аналіз було здійснено за такими показниками:

обсяг власних доходів ОТГ на 1 мешканця та динаміку їх збільшення;

рівень дотаційності бюджетів (питома вага базової/реверсної дотації у доходах);

обсяг капітальних видатків на 1 мешканця;

питома вага видатків на утримання службовців в ОТГ у власних ресурсах громади (без трансфертів) та співвідношення службовців і кількості жителів на 1 службовця.

Яніна Казюк, координатор з фінансової децентралізації Центрального офісу реформ поінформувала, що моніторинг надає можливість оцінити поточний стан та потенціал кожної громади в частині її фінансової спроможності, проаналізувати ефективність використання наявних ресурсів та визначити пріоритети подальшої діяльності у нарощуванні дохідної частини бюджету та оптимізації напрямків використання наявних коштів. 

Експерт додала, що підготовлений рейтинг ОТГ є корисним як для них самих, бо зможуть побачити, над чим їм необхідно працювати, так і для потенційних об’єднаних громад.

Ознайомитися з даними загального рейтингу фінансової спроможності 366-ти ОТГ за підсумками І-го півріччя 2017 року можна ТУТ.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає