Субота, 27 квітня 2024, 02:15
Повна версія сайту
;

Паліативний блок успішно працює у Чернігові

16:54 11.09.2017    Коментарі  
 

Чернігівка Галина Козачук та її донька Вероніка уже другий тиждень знаходяться на лікуванні в обласному центрі медико-соціальної реабілітації для дітей з інвалідністю. І саме у блоці паліативної допомоги, який офіційно запрацював у Чернігові. Тут її дитині надають цілодобову кваліфіковану допомогу.

Завідуюча відділенням цілодобового перебування маленьких пацієнтів обласного центру медико-соціальної реабілітації для дітей з інвалідністю Валентина Клим наголошує, що для надання паліативної допомоги дітям із прогресуючими невиліковними хворобами задіяні досвідчені фахівці.

На Чернігівщині понад 400 дітей віком до 18 років мають повільно-прогресуючі неврологічні і психічні захворювання. Це офіційні дані зібрані лише  за останній рік. Та проблематика паліативних захворювань існує вже давно. Наприкінці минулого року ініціативна група обласного центру медико-соціальної реабілітації для дітей з інвалідністю створила пілотний проект по запровадженню блоку паліативної допомоги.

Блок паліативної допомоги у центрі офіційно стартував тиждень тому, а його функціонування стало можливим і завдяки ініціативи голови облдержадміністрації, а також підтримки представників міської та обласної влади, адже відомо що протягом більше ніж пів року проводилась масштабна реконструкція центру за державні кошти, що дало можливість створити блок паліативної допомоги.

Оснащення та медичне обладнання для блоку паліативної допомоги придбали тут завдяки однієї з відомих фармацевтичних німецьких фірм. Для маленьких пацієнтів тут є затишні дитячі кімнати на три місця, функціональні ліжка та меблі – усе створене для комфортного перебування дітей. А для їхніх батьків є спеціально обладнані дві кімнати для відпочинку. Пропонується їм також і психологічна підтримка.

Наталія Зенченко – ідейний засновник створення паліативної служби у цьому центрі наголошує, що діти із невиліковними прогресуючими хворобами можуть перебувати тут протягом 6 місяців. А взагалі основна мета у функціонуванні блоку полягає у покращенні якості життя цієї малечі хоча б на невеличкий проміжок часу.

Головою робочої групи з організації аналізу та вдосконалення процесу надання паліативної допомоги дітям з інвалідністю є Наталія Романова. Сам же пілотний проект буде тривати в обласному центрі протягом року.

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає