Четвер, 18 квітня 2024, 12:34
Повна версія сайту
;

Народний депутат хоче відмінити вибори в ОТГ через суд?

12:26 25.09.2017    Коментарі  
 

Окружним адміністративним судом міста Києва відкрито провадження за адміністративним позовом народного депутата Аркадія Корнацького до Центральної виборчої комісії України. Нардеп вимагає визнання протиправною та скасування Постанови ЦВК №164 – тої самої, яка призначає 29 жовтня 2017 року проведення перших виборів депутатів ОТГ.

Що стало підставою для позову? За логікою народного депутата, згідно Постанови, в жовтні мають відбутись «перші» вибори депутатів місцевих рад і відповідних голів. Це прямо суперечить приписам Конституції України та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Нинішні місцеві депутати були обрані на чергових місцевих виборах у 2015 році і термін їх повноважень ще не сплив.

Призначення чергових та/або позачергових виборів до органів місцевого самоврядування відповідно до п.30 ч.1 ст.85 Конституції України належить до повноважень виключно Верховної Ради України. Натомість в Постанові №164 ЦВК не наведено посилання ані на відповідне рішення ВРУ, ані підстави для дострокового припинення повноважень чинних депутатів

Усвідомивши відсутність належної законодавчої бази та нормативного регулювання для проведення місцевих виборів ЦВК прийняло ще одну Постанову №181 від 05.09.2017р. «Про звернення до комітетів Верховної Ради України», де визнається наступне: «Зважаючи на те, що в Законі відсутні норми щодо особливостей організації підготовки та проведення перших виборів в об’єднаній територіальній громаді, розташованій у двох або більше суміжних районах, виникла низка проблемних питань, що ставлять під загрозу належну підготовку проведення таких виборів та потребують невідкладного врегулювання на рівні Закону». Постанови Верховної Ради так і немає, а виборчий процес розпочався вже 9 вересня.

“Окремо хочу підкреслити, що жодні об’єднані територіальні громади чинною Конституцією України та її адміністративно-територіальним устроєм не передбачені…. Зазначені протиправні дії ЦВК тягнуть за собою мільйонні витрати на проведення неконституційних місцевих виборів, що завдає прямих збитків бюджету. В майбутньому це може отримати правову кваліфікацію за ч.5 ст.191 КК України як розтрата бюджетних коштів в особливо великих розмірах. Продовження виконання Постанови ЦВК №164 від 18.08.2017р. може завдати значної шкоди інтересам держави та суспільства”, – пише Аркадій Корнацький.

Як відомо, Аркадій Корнацький обраний народним депутатом у жовтні 2014 році по виборчому округу №132, що у Миколаївській області. Член депутатської фракції партії “Блок Петра Порошенка”, працює у Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин.

Втім, відомим Аркадій Корнацький став після виборів до ВР у 2012 році як кандидат від “Об’єднаної опозиції”. Тоді, після підбиття протоколів результатів дільничних виборчих комісій, на сайті ЦВК станом на 30 жовтня у ВО № 132 Корнацький лідирував з перевагою у більш ніж 4 тисячі голосів. Проте згодом з’явилася інформація про неточність електронних даних, наданих ЦВК, в результаті чого було заявлено про перемогу кандидата від Партії регіонів — чинного заступника голови облдержадміністрації Віталія Травянка. Після політичного протистояння рішенням ЦВК результати виборів по округу № 132 не були визнані. Призначено перевибори.

На повторних виборах по цьому округу 15 грудня 2013 року Аркадій Корнацький програв самовисуванцю Миколі Круглову, який переміг із результатом 47%.

ОТГ.cn.ua


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає