П'ятниця, 26 квітня 2024, 04:08
Повна версія сайту
;

Податковий борг в області більше мільярда гривень

13:59 26.09.2017    Коментарі  
 

Переважна частина заборгованості до бюджету області — несплачені рентні платежі «Укрнафти», що пов’язані з видобуванням нафти, газу та газового конденсату на Чернігівщині, кажуть податківці.  Далі називають низку підприємств – боржників з плати за землю: «Хімтестильмаш», «ЧеЗеРе», «Чернігівнфтагазгеологія», «Готель «Градецький», «Ніжинський КХП» та «Новгород-Сіверський завод будівельних матеріалів».  Частину заборгованостей пояснюють сезонним характером роботи підприємств. Олександр Старков, головний бухгалтер ПАТ «Облтеплокомуненерго»: «В літній період дуже не вистачає обігових коштів, тому навіть є затримки з виплати заробітної плати, відповідно і з сплатою ЄСВ до бюджету і податку на додану вартість. Але слід зазначити, що у зимовий період по ПДН є від’ємне значення, а коли борг є у нас, то нам нараховують і штрафні санкції, і пеню, а у зворотній ситуації цього не відбувається, тобто з держави ми нічого не маємо».

До нового року ситуація вирівняється і боргів не буде, обіцяє керівництво підприємства.  Загалом же податковий борг платників податків в області сягає 1 млрд. 808 млн. гривень. Олена Фокіна, начальник управління ГУ ДФС в області: «Застосовуються санкції, звісно, ми працюємо з цим боргом. Є етапи, починаючи від стягнення грошових коштів з рахунків, потім звернення стягнення на майно, яке описується і знаходиться у податковій заставі, потім продаж цього майна на публічних торгах».

Окремим боржникам державна виконавча служба може обмежити перетин митного кордону України. Варто звернути увагу і тим, хто має борг до 1000 гривень.  Навіть без податкової вимоги нараховуються штрафи за несвоєчасну сплату податків. Олена Фокіна: «З метою уникнення несподіваних, небажаних спілкувань з податковою щодо боргів, звертайтеся своєчасно до територіальних органів фіскальної служби для з’ясування і слідкуйте за порядком у сплаті податків».

Податкова радить платникам більше користуватися інтернетом, аби співпрацювати швидше та ефективніше. Нині, зокрема за довідками про відсутність заборгованості, через електронні кабінети звертається лише кожен десятий користувач.

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає