П'ятниця, 26 квітня 2024, 08:15
Повна версія сайту
;

У МОЗ назвали безкоштовні послуги для пацієнтів в рамках первинної медичної допомоги

16:27 26.09.2017    Коментарі  
 

Міністерство охорони здоров’я роз’яснило, що входить до гарантованого пакету первинної медичної допомоги.

Список безкоштовних послуг опублікований на сторінці міністерства у Facebook.

Так, сімейний лікар:

- спостерігає за станом здоров’я пацієнтів за допомогою різних досліджень, діагностує та лікує найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, патологічні, фізіологічні (під час вагітності) стани; 

- супроводжує пацієнтів із хронічними захворюваннями; 

- надає невідкладну допомогу; 

- направляє пацієнта для надання йому вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) меддопомоги; 

- проводить профілактику: вакцинацію, огляди та дослідження пацієнтів з груп ризику; 

- надає консультації. 

Сімейний лікар може спостерігати неускладнену вагітність та спостерігати за здоровою дитиною відповідно до вікових особливостей та потреб. А також надавати окремі послуги паліативної допомоги. Наприклад, оцінити ступінь болю, призначити та виписати рецепт на наркотичні засоби, психотропні речовини для лікування больового синдрому.

Крім того, пацієнти мають право на гематологічні дослідження (загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою), біохімічні й імунохімічні дослідження сироватки крові
(глюкоза крові, загальний холестерин, аналізи сечі загальний аналіз сечі), інструментальні методи дослідження (електрокардіограма (ЕКГ) у стані спокою, мікроскопія харкотиння), швидкі тести (швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс).

Сімейний лікар призначає ліки та виписує рецепти, за якими у тому числі можна отримати препарати за програмою відшкодування вартості ліків, що буде поступово включати все більше і більше захворювань та препаратів, а також оформлювати довідки, лікарняні листки.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає