Субота, 20 квітня 2024, 06:27
Повна версія сайту
;

Що Чернігів планує робити для розвитку міжнародних відносин та сприяння залученню інвестицій?

15:03 06.10.2017    Коментарі  
 

5 жовтня виконавчий комітет міської ради на своєму засіданні погодив Програму розвитку міжнародних відносин міста Чернігова та сприяння залученню інвестицій на 2018-2019 роки.

Програма спрямована на розвиток зовнішніх зв’язків Чернігова, покращення його міжнародного іміджу та сприяння залученню інвестицій у соціально-економічний розвиток міста.

Про основні напрямки Програми інформував на засіданні виконкому начальник управління стратегічного розвитку міста Борис Атрощенко. Заходи Програми, за його словами, сприятимуть формуванню позитивного іміджу міста Чернігова на міжнародному рівні, налагодженню контактів з потенційними іноземними інвесторами та підприємцями, зацікавленими у розвитку зовнішньоекономічних зв’язків із суб’єктами господарювання Чернігова, а також забезпечуватимуть поширення відомостей про ресурсний потенціал Чернігова.

Крім співпраці з містами-партнерами важливою складовою міжнародних відносин має стати системна робота з торговими представництвами (місіями) посольств закордонних країн, торгових палат та бізнес-делегаціями.

Основні завдання Програми:

-              формування позитивного іміджу міста Чернігова на регіональному, державному та міжнародному рівнях;

-              створення умов для розвитку промислового виробництва в місті за участю вітчизняних та іноземних інвесторів;

-              сприяння залученню інвестицій шляхом постійного поширення інформації про ресурсний потенціал міста;

-              залучення коштів міжнародної технічної допомоги, грантів в розвиток міського господарства.

З метою забезпечення позитивної динаміки залучення інвестицій заходи Програми сконцентровані на впровадження ефективних механізмів швидкого доступу потенційних інвесторів до вільних майданчиків, забезпечених необхідною інфраструктурою, наявних науково-технічних розробок закладів міста, важливих для територіальної громади інвестиційних проектів, можливості добудови об’єктів незавершеного будівництва, незадіяних виробничих потужностей.

Програмою визначені основні інвестиційні заходи, серед яких:

-              налагодження дієвої співпраці з Офісом із залучення та підтримки інвестицій «UkraineInvest»;

-              промоція найбільших перспективних інвестиційних та інноваційних проектів господарюючих суб’єктів міста, в тому числі шляхом активної роботи сайту «Інвестуйте в Чернігів»;

-              пошук потенційних інвесторів шляхом реєстрації в міжнародних online базах даних інвестиційних проектів (FDIMarkets, Matchmaking, тощо);

-              співпраця з рейтинговими агенціями щодо визначення кредитного рейтингу міста;

-              забезпечення функціонування системи активного моніторингу залучення капітальних інвестицій (в тому числі і іноземних) в економіку міста;

-              постійна актуалізація ресурсної складової інвестиційного паспорта  м. Чернігова;

-              реалізація проекту створення індустріального парку на території   м. Чернігова;

-              організація роботи щодо залучення підприємствами, установами, організаціями міста коштів міжнародної технічної допомоги, а також відповідних державних програм.

Серед очікуваних результатів Програми Борис Атрощенко назвав:

- створення комфортного бізнес-середовища;

- підвищення позитивного іміджу та репутації міста Чернігова на всеукраїнському та міжнародному рівні як міста, відкритого до співпраці з інвесторами та надійного бізнес-партнера;

- підвищення інтересу до міста Чернігова з боку іноземних суб’єктів (представників ділових кіл міст-партнерів, посадових осіб іноземних дипломатичних і торгово-економічних представництв.

Програма фінансуватиметься з міського бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством. Фінансування заходів Програми у 2018 році пропонується в обсязі 1386 тис. грн, обсяг фінансування на 2019 рік – 1503 тис. грн. Також передбачається залучення небюджетних коштів у сумі 490 тис. грн у 2018 році та 460 тис. грн у 2019 році.

Розробником Програми та виконавцем її заходів є управління стратегічного розвитку міста.  До виконання окремих заходів можуть залучатися інші структурні підрозділи міської ради, а також інші підприємства, установи і організації.  Під час підготовки документу були опрацьовані відповідні програми міст Вінниці, Івано-Франківська, Львова, Полтави, Сум.

Виконком доручив Управлінню стратегічного розвитку міста Чернігівської міської ради внести Програму на розгляд Чернігівської міської ради.


Автор: Прес-служба Чернігівської міської ради
Коментарів ще немає