П'ятниця, 29 березня 2024, 17:12
Повна версія сайту
;

Врегулювати проблеми на ринку деревини просять депутатів облради

16:17 12.10.2017    Коментарі  
 

В порядок денний засідання комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу, екології, природокористування та земельних ресурсів було внесено більше десятка різноманітних питань, проте найбільше нарікань, зауважень та пропозицій викликало обговорення спільного звернення підприємців та громадських організацій щодо врегулювання ситуації на ринку деревини Чернігівської області.

Воно й зрозуміло. Як стверджували учасники зібрання, ліси випилюють і майже в сировинному вигляді вивозять на переробку за кордон, а ось ділової деревини для виробничої діяльності на місцях – дефіцит. Як кажуть в народі – одні тріски... Через це на деревообробних малих та середніх підприємствах Чернігівщини знижується рівень виробництва, зменшуються зарплати, а працівники просто звільняються з роботи і виїжджають за кордон...

Винні ж в усьому – недосконалий механізм продажу деревини на аукціонах та монополісти, які з допомогою іноземного капіталу спорудили кілька великих підприємств та масово викупляють деревину на аукціонах (на жаль, як сказали підприємці, із Чернігова такий аукціон «перебазували» в столицю, що й спричинило нинішні неурядиці). В той же час, як було наголошено, приміром, в Польщі монополістів і близько до лісового господарства не допускають, а замість них працюють тисячі приватних малих підприємств, які забезпечують робочими місцями та нормальною європейською платнею всіх бажаючих.

Ось тому чернігівські підприємці-деревообробники і звернулися до депутатської комісії з проханням розглянути це вкрай наболіле питання на своєму засіданні із долученням відповідальних за цей профіль діяльності спеціалістів.

Вислухавши всі «за» і «проти», депутати постійної комісії прийняли відповідні рекомендації, в тому числі – розглянути це наболіле питання на черговому засіданні обласної ради, аби вирішити його на користь підприємців Чернігівщини, як це вже зробили обласні ради окремих областей нашої держави.

Далі члени постійної комісії розглянули декілька клопотань комунальних підприємств та закладів стосовно надання згоди на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі; щодо поділу земельних ділянок; надання земельної ділянки у постійне користування...

Також народні обранці розглянули звернення Державної служби геології та надр України щодо погодження надання спеціальних дозволів на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки питних підземних вод ділянки Сновського родовища, що знаходиться в Чернігівській області, приватному акціонерному товариству «Комунальник» та водозабору КП «Міськдобробут» у м.Бобровиця, а заодно і про надання гірничого відводу на розробку суглинків Носівського-2 родовища на території Носівського району ТОВ «Чернігівська будівельна кераміка».

Окрім того, депутати обговорили питання про хід виконання Програми використання та охорони земель Чернігівської області на 2011-2020 роки, із змінами та доповненнями, та низку інших питань, по яких прийняті відповідні рекомендації та підтримані проекти рішень для внесення на чергове пленарне засідання обласної ради.


Автор: Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради
Коментарів ще немає