П'ятниця, 26 квітня 2024, 00:49
Повна версія сайту
;

Атрошенко розказав, як медична реформа торкнеться Чернігова

10:37 17.10.2017    Коментарі  
 

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко розповів про те, як медична реформа в Україні торкнеться Чернігова:

-        Відносно реформи галузі охорони здоров'я хотів би зазначити наступне: саме слово "рефоми" викликає оскомину чи не в кожного пересічного громадянина і в мене також.

Проте треба бути відвертим - чи влаштовує сьогоднішня ситуація тих людей, яких життя змусило прийти за допомогою до наших лікарень? Спитайте в них і 9 з 10 скажуть- ні!. Це означає, що зміни потрібні.

Я не фахівець у медичних справах, але точно розумію що - "добровільні" внески не є насправді добровільними;

- давно вже змінені протоколи лікування більшості хвороб бо прогресує і обладнання і ліки.

- розрахунки видатків на медицину досі прив'язані до ліжкомісць, вони тягнуть за собою штучне завищення необхідних площ і штату, а далі ремонти, комунальні послуги та утримання лягає на місцеві бюджети!;

- лікарі є різними за фахом, а отримують однакову зарплатню - це неправильно бо не мотивує лікаря навчатися і віддаватися роботі.

Хоча би ці речі ну дуже давно потребують змін.... Не вдаючись до повного аналізу тексту відповідного закону, я погоджуюся з тезою, що фінансування повинно йти в той заклад і до того лікаря, до яких іде пацієнт. Чи спрацює ця ідея - покаже час, але однозначно що в ній є логіка і її варто перевірити на життєздатність.

Що мене хвилює як міського голову - це збалансованість місцевих бюджетів у 2018 р. у зв'язку з цими змінами. А саме - наскільки я зрозумів - в місцевих бюджетів заберуть або всю або значну частину державноі субвенціі на зарплату лікарям, комунальні платежі і ліки. Чи скомпенсується вона надходженнями з новоутвореного спецфонду і чи не заблукають, а дійдуть до міста Чернігова ті кошти які підуть з Києва вслід за пацієнтами? Час покаже, - сказав Владислав Атрошенко.


Автор: Прес-служба Чернігівської міської ради
Коментарів ще немає