П'ятниця, 26 квітня 2024, 18:38
Повна версія сайту
;

Чотири тисячі свиней знищують у Куликівці

14:24 19.10.2017    Коментарі  
 

Ще 2-го жовтня в господарстві «Колос» в Куликівці було документально зафіксовано африканську чуму свиней: чернігівські ветеринари направили зразки на аналіз в Київський державний науково-дослідний інститут ветеринарної медицини, який і засвідчив виникнення вогнища АЧС. В такому випадку знищення всього поголів’я обов’язкове, адже хвороба поширюється дуже швидко. Відповідне рішення й прийняла районна надзвичайна протиепізоотична комісія.

Ще вчора в зоні карантину викопали величезні котловани для спалювання, звезли дрова і шини. Сьогодні туші тварин почали утилізувати масово.

Африканська чума свиней людині безпосередньо не загрожує, кажуть спеціалісти. Але через гризунів епідемія може перекинутися на інші господарства, а це – масовий падіж свиней. І це – не підйомні збитки селян. Так, є механізм їх відшкодування державою, але для цього кожен випадок має бути розглянутий тією ж комісією.

Збитки, які понесе «Колос» у Куликівці, можна лише уявити – у сільгосппідприємстві про це навіть говорити не хочуть. Ми намагалися хоча б телефоном зв’язатися з очільником тваринницького напрямку підприємства, але…

У Кулицівці тим часом знищенню підлягає 3959 голів свиней. На сьогодні у ДСНСників «в роботі» було 2100. Утилізація триватиме і завтра.

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає