Четвер, 28 березня 2024, 14:04
Повна версія сайту
;

Як чернігівські нардепи голосували за медичну реформу?

08:55 20.10.2017    Коментарі  
 

Верховна Рада схвалила медичну реформу.

Народні депутати підтримали проект закону "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів", який було зареєстровано під №6327.

За проекту закону проголосували 240 народних депутатів.

Більшість чернігівських народних депутатів проголосували «за», а саме:

Сергій Березенко( БПП) – за, Валерій Давиденко (БПП) – за, Олег Дмитренко (БПП) – за, Олександр Кодола (Народний фронт) – за, Анна Романова (Самопоміч) – за, Василь Амельченко (РПЛ) – за, Максим Микитась (Воля народу) – за.

Проти проголосував народний депутат від «Батьківщини « Валерій Дубіль. Крім того, на засіданні був відсутній ще один чернігівський нардеп із Радикальної партії Олег Купрієнко.

Під час доопрацювання до другого читання з медреформи виключили співоплату медичних послуг (частину оплачує пацієнт, частину держава). Тепер реформа ділить медичні послуги на повністю безкоштовні і платні.

Послуги, які повністю безкоштовні для пацієнта називаються державним гарантованим пакетом. У нього планують занести 80% найпоширеніших звернень до лікаря: порятунок чи невідкладна допомога, первинна медична допомога, паліативна допомога.

Під первинною медициною зазвичай мають на увазі: профілактику, діагностику, лікування, реабілітацію, спостереження протягом вагітності.

Доплачувати за базовий пакет нічого не треба. З податків виділятимуться гроші на оплату сімейних лікарів.

Такий пакет буде доповнюватися і коригуватися щороку і затверджуватися Кабінетом міністрів. Гроші на цей пакет будуть брати окремою статтею витрат.

Ще одна ідея медреформи - гроші за пацієнтом. Якщо зараз держава видає гроші за принципом "є лікарня, тримайте гроші", то в майбутньому гроші виділятимуться на пацієнта. 

Якщо до лікаря прийде пацієнт, то держава видасть за нього в середньому 210 гривень на рік. МОЗ планує, що кожен лікар вестиме в середньому приблизно 2000 пацієнтів. При такій кількості клієнтів доктор отримуватиме 420 тисяч гривень на рік (35 тисяч гривень на місяць).

Якщо у лікаря буде менше пацієнтів, відповідно, його зарплата буде меншою.

Також пацієнт сам має право вибирати собі сімейного лікаря. І обраний лікар не має права відмовити. Лікаря можна вибрати як з державних клінік, так і з приватних. 

Також, правками із законопроекту видалили європейські протоколи лікування.

Більш детально про медичну реформу читайте за посиланням.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає