П'ятниця, 26 квітня 2024, 11:56
Повна версія сайту
;

Жителі Шерстянки отримали "космічні" рахунки за електроенергію

11:38 20.10.2017    Коментарі 2  
 

Днями мешканців кількох будинків комікрорайону Шерстянка, зокрема будинків 1-6 по пров. Д. Самоквасова (колишні гуртожитки), вразили суми, яку вони побачили в квитанціях на сплату за електроенергію. Нарахування перевалювали за тисячу гривень, хоча в інші місяці до сплати було кілька сотень гривень.

Ситуацію прокоментував Сергій Мінін, директор ТОВ «Майас Сілтумс». Саме ця компанія обслуговує дані будинки.

Так, за словами Сергія Мініна, помилки в нарахуванні немає, адже згідно з чинним законодавством споживачі сплачують лише за фактично спожиті послуги. У цьому випадку йдеться про електроенергію, використання якої фіксується загально будинковими приладами обліку електроенергії. Тільки ці прилади обліку є повіреними та опломбованими ПАТ «Чернігівобленерго», що є надавачем послуги, і саме за ними підприємство нараховує плату.

Однак, багато мешканців встановили внутрішньоквартирні лічильники, котрі є неповіреними та неопломбованими ПАТ «Чернігівобленерго». Такі прилади обліку можуть бути використані як засіб для порозуміння між мешканцями багатоквартирного будинку в питанні кількості споживаної електрики всередині кожної окремої квартири, але підприємством «Чернігівобленерго» ці прилади не верифіковані, тож покази мають зніматися лише за будинковими лічильниками.

Проте, довгий час мешканці передавали показники спожитих кіловат та платили за електроенергію саме за квартирними лічильниками, продовжуючи активно використовувати електроенергію у місцях загального користування будинку, але не сплачуючи за неї. Так виникла недоплата за останні 9 місяців по фактичним показникам загальнобудинкових лічильників.

Директор ТОВ «Майас Сілтумс», зазначив, що обслуговуюча компанія до початку роботи в Україні (Чернігів став першим містом, де вона почала працювати), мала значний досвід діяльності в європейських країнах, однак з подібним нарахуванням за надані послуги стикнулася вперше. 

З’ясувавши стан справ, з липня поточного року, представники «Майас Сілтумс» почали роз`яснювальну роботу з населенням з цього приводу. Розклеювали пояснення біля будинків, проводили збори з мешканцями. Неодноразово були спроби разом сформувати рішення, яке б задовольнило обидві сторони. Адже борг тільки будинків 1-6 по пров. Д. Самоквасова – у них спільний лічильник, бо раніше ці будинки використовувалися під гуртожитки – складає вже на даний час більше 119 тисяч грн.

Версію про незаконне підключення до підстанції, що живить будинки за вищезазначеною адресою було відкинуто, після обстеження лічильника на підстанції та повітряної лінії комісією від «Чернігівських міських електромереж».

З тарифу за квартплату борг, що утворився, перекрити неможливо, тож було прийнято рішення внести нараховану заборгованість до квитанцій з розрахунку на всіх прописаних осіб та пропорційно до площі жилих приміщень.

Звичайно, що отримавши платіжки, люди були неприємно здивовані. Але, по суті, в цю квитанцію було внесено заборгованість, яка не виникла ні звідки, - вона накопичувалася місяцями. Обслуговуюча компанія не отримує жодної копійки за посередництво між ПАТ «Чернігівобленерго» та кінцевими споживачами. 

ТОВ «Майас Сілтумс» сплачує за рахунками, що «Чернігівобленерго» надає комунальному підприємству «Новозаводське». Наразі у товариства борг перед КП «Новозаводське» за електроенергію, спожиту населенням, складає 236 тисяч гривень. Звичайно, що компанія не може погасити борг мешканців.

Позиція людей також зрозуміла. І дане непорозуміння й не виникло б, якби ПАТ «Чернігівобленерго» взяло на обслуговування дані будинки. Однак, для цього необхідно, щоб стан мереж відповідав вимогам НКРЄ КП, а це далеко не так. Перед тим, як передати мережі на баланс ПАТ «Чернігівобленерго», необхідно: взяти у цього підприємства технічні умови, на основі яких замовити виготовлення проекту заміни мереж, поміняти їх та встановити лічильники. Для втілення всього цього необхідні дуже значні кошти, котрі не передбачені в тарифі, за яким мешканці оплачують послуги компанії.

Неодноразово на зборах мешканців «Майас Сілтумс» пропонув створити ОСББ, що дозволило б взяти участь Програмі сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК на 2016-2018 роки. За цією програмою міський бюджет компенсує 80% вартості капітального ремонту, в рамках якого і можна було б здійснити заміну мереж. Поки, за словами Сергія Мініна, зацікавленість у цьому питанні проявляють лише жителі поодиноких будинків. При цьому багато хто розуміє, що переваг ОСББ має чимало: самостійне обрання обслуговуючої компанії, самостійне накопичення та використання коштів для проведення ремонтних робіт та їх координація, а ще – участь в грантових програмах, що передбачають виділення коштів на покращення стану будинку.

Наразі всім мешканцям, що звертаються до працівників ТОВ «Майас Сілтумс», надаються роз`яснення щодо нарахувань за електроенергію та по іншим супутнім питанням.


Автор: Управління ЖКГ Чернігівської міської ради
Гість ПРАВДОРУБ 2017-10-20 16:05:06

А де позначка "Імідж"?

Гість обыватель 2017-10-23 21:20:22

НЕ жалко этих уродов с Щерстянки так активно голосовавших за ВОРмера.Завел в их район свою фирму и имеет их по полной..Наелись детских площадок лошары..