Субота, 20 квітня 2024, 02:17
Повна версія сайту
;

Шахраї обіцяли купити овочі, натомість зняли «капусту» з картки продавця

08:30 25.10.2017    Коментарі  
 

Поліція Чернігівщини ледь не кожного дня з усіх усюд нагадує громадянам про найпоширеніші схеми шахрайства та як уберегти свої гроші і нервові клітини від злодіїв. Однак, роблячи сотні холодних дзвінків та спритно граючи ролі покупців, лікарів та навіть правоохоронців, шахраї все одно видурюють у людей останні копійки.

Так серед ошуканих опинився хлопець 1995 року народження, який хотів придбати мобільний телефон елітної фірми, але застарілої моделі. Знайшовши на сайті оголошень вподобану модель та ціну, він зв’язався з продавцем. Останній розказав про стан мобільного та попросив перерахувати гроші на картку одного з найбільших банків. Молодик виконав умови, миттєво перевівши майже 6 тисяч гривень та прийнявся чекати на товар, але дива не сталося.

Подібні покупки бажано здійснювати виключно післяплатою, бо ви можете потрапити у лещата шахраїв!

Та надурити можуть не лише молодь, яка купує техніку, а й людей середнього віку, які продають овочі. Так, учора в Срібнянському районі невідомі пообіцяли чоловікові 1964 року народження, що закуплять у нього велику партію капусти та попрохали продиктувати секретну інформацію з банківської картки. Отримавши ці дані, шахраї вирішили поживитися не реальною капустою, а віртуальною — зняли з картки заявника понад 35 тисяч гривень.

Якщо невідома особа просить продиктувати дані картки (строк дії, цифри на обороті тощо) — не ведіться! Для того, щоб перерахувати гроші, достатньо знати номер банківської картки та ПІП одержувача.

За цими фактами відкриті кримінальні провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство) — карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Шановні громадяни!

Проінформуйте своїх близьких про шахрайські схеми та убережіть родини від злодіїв!


Автор: Сектор комунікації поліції Чернігівської області
Коментарів ще немає