Четвер, 18 квітня 2024, 04:37
Повна версія сайту
;

Компенсація ураженим африканською чумою свиней фермам на крок ближче

13:56 08.11.2017    Коментарі  
 

Державна регуляторна служба України (ДРС) погодила проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення заходів із біологічної безпеки та збереження тварин в Україні».

Над документом працювали фахівці Держпродспоживслужби, експерти Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО)Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Асоціації «Свинарі України».

Досі дійти спільної мови з ДРС щодо згаданого законопроекту було доволі складно. Оскільки в жорсткіших вимогах до дотримання біобезпеки служба вбачала загрозу розвитку дрібних і середніх свиногосподарств та лобіювання інтересів великих промислових виробників.

Щоб переконати Регуляторну службу в необхідності ухвалення цього проекту Закону, ЄБРР та АСУ порахували розмір інвестицій у біобезпеку свинокомплексів (з результатами підрахунків можна ознайомитись за посиланням), а також проаналізували ймовірні втрати через їх недотримання, зокрема ураження господарства АЧС. Як показав результат — превентивні заходи коштують дешевше.

Серед основних положень документу передбачені:

 - компенсація власникам свиногосподарств, що стали об’єктами ураження АЧС, вартості ліквідованого поголів’я відповідно до рівня біобезпеки;

 -заборона утримання, переміщення і забою неіндентифікованих тварин. За порушення передбачений штраф;

 - заборона реалізації м’яса свиней, забитих на несертифікованих бійнях;

 - обмеження подвірного забою з метою власного споживання — не більше 3 голів свиней на рік;

 - впровадження системи компартментів (розподіл господарств за ступенем біозахисту).


Автор: За інформацією Асоціації «Свинарі України»
Коментарів ще немає