П'ятниця, 29 березня 2024, 10:32
Повна версія сайту
;

Хто найбільший землевласник на Чернігівщині?

09:12 14.11.2017    Коментарі  
 

Що значить землевласник? Наразі той, у кого земля в оренді. Хто платить на паї.

«Вісник Ч» склав рейтинг компаній-орендарів найбільшої кількості земельних паїв на Чернігівщині. У топ-сімку увійшли: IMK («Індустріальна молочна компанія»), «Кернел», «Наташа-Агро», «Земля і Воля», компанії групи «Інтер», ТОВ «Батьківщина», група компаній «СП «Агродім». Земельні банки (тобто земельні площі) цих компаній е найбільшими в області. Зібрати дані було не так легко. Дехто психував: «Не ваше діло». Плювався отрутою і цифри не казав. Але більшість розуміють правильно: у кого землі — той людська підтримка і опора. Принаймні повинен бути. І розповідати.

1. «Індустріальна молочна компанія». 80300 гектарів

Олександр Петров

На Чернігівщині має три кластери, тобто мережі підприємств. Носівський, Чернігівський, Прилуцький.

— Чернігівський кластер (це Чернігівський і Ріпкинський райони) — 27300-27500 гектарів, — сказав директор Чернігівського кластера Олександр Кириндась. — Пайовиків переводимо на 6-8 відсотків залежно від терміну оренди.

Прилуцький — 20,5 тисячі гектарів. Про це повідомляє сайт ІМК. Платять 8,5 відсотка.

Носівський кластер — 34,2 тисячі гектарів.

Індустріальна молочна компанія працює у Чернігівській, Сумській, Полтавській областях. Земельний банк — 136 тисяч гектарів.

Створена у 2007 році Олександром Петровим, власником корпорації «Клуб сиру».

Олександр Петров — кінцевий бенефіціар (отримувач прибутку) компанії.

2. Компанія «Кернел». Більше 50 тисяч гектарів землі?

Андрій Веревський

У Варвинському районі близько 20 тисяч гектарів. На паї платять 8 відсотків. «Кернелівське» підприємство у Барві називають серед людей по-старому «Дружба Нова».

У Ніжинському — близько 15 тисяч гектарів. Враховуючи підприємство «Ніжинські аграрні інвестиції», які пов’язують з «Кернелом». Платять у середньому 7,5 відсотка.

У Прилуцькому районі — 10 тисяч гектарів. З липня платять 9 відсотків.

У Борзнянському посівна площа — 4268 га. Платять у середньому 7,6 відсотка. Та ін.

«Кернел» — один з найбільших латифундистів України. Крім Чернігівської, діє у Тернопільській, Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Черкаській, Полтавській, Сумській, Харківській, Дніпропетровській та Хмельницькій областях. Усього у володінні більше 602,5 тисячі гектарів, повідомляють відкриті джерела в Інтернеті. Основний бенефіціар Андрій Веревський.

3. «Наташа-Агро». Підприємство зареєстроване у селі Нова Басань Бобровицького району

Андрій Богдан

«Наташа-Агро» має 6 власників. Вони ж засновники. Найвідоміші прізвища серед них: Олександр Баулін (повний тезка сина голови Конституційного суду України Юрія Бауліна), Андрій Богдан, якого називають адвокатом опального політика Геннадія Корбана.

— Близько 35 тисяч гектарів, — сказав керівник компанії «Наташа-Агро» Олександр Мороз. — На паї платимо у середньому 8 відсотків.

«Наташа-Агро» входить в Український аграрний холдинг. Діє у Чернігівській, Київській областях. У структуру входять «Наташа-Агро», «Рожнівка-Агро», «Тростянець-Агро», «Дніпро» і Носівське хлібоприймальне підприємство. Загальний земельний банк — 50 тисяч гектарів.

4. «Земля і воля», Бобровиця. На Чернігівщині в обробітку 32500 гектарів землі

Леонід Яковишин

Працює в Чернігівській та Київській областях. Загальний земельний банк — 35 тисяч гектарів. Основна культура — кукурудза. Займає 92,5 відсотка посівних площ. Основний бенефіціар Леонід Яковишин.

5. Підприємства, кінцевим бенефіціаром яких є губернатор області Валерій Куліч

Валерій Куліч

Земельний банк, припускають заздрісні сусіди, становить 25000 гектарів.

Валерій Куліч — кінцевий бенефіціарний власник ТОВ «Інтер». Воно зареєстроване в Ічні. В обробітку компанії 8 тисяч 600 гектарів землі, на паї платять у середньому 6 відсотків.

У Куліча корпоративні права (50 відсотків) на підприємства ТОВ «Інтер», ПП «Агро-трейдер», «Ічня», ПОСП «Жадьківське». Підприємства вказані у декларації у губернатора за 2016 рік. Вона — у відкритому доступі в інтернеті. Ще 50 відсотків корпоративних прав на фірми «Інтер», «Агро-трейдер», «Жадьківське» у міського голови Чернігова Владислава Атрошенка. Відомості теж містяться у щорічній декларації у відкритому доступі.

На паї платять 7-7,5 відсотка.

6. ТОВ «Батьківщина»

Олег Дмитренко

Близько 27 тисяч гектарів. Зареєстроване у селі Калюжниці Срібнянського району. Землі переважно у Срібнянському районі, трохи у Талалаївському.

— На паї платимо 10 відсотків, — сказала директор підприємства «Батьківщина» Алла Ковальчук.

«Батьківщина» є власністю родини Дмитренків. У декларації народного депутата Олега Дмитренка 80 відсотків корпоративних прав належить батьку нардепа, Миколі Дмитренку. 20 відсотків — дружині, Надії Дмитренко.

7. Група компаній «СП «Агродім»

Валерій Давиденко

25 тисяч гектарів. Землі обробляються у Бахмацькому, Ічнянському, Козелецькому, Борзнянському, Ніжинському районах.

Групу компаній «Агродім» пов’язують з нардепом Валерієм Давиденком. Був гендиректором TOB «СП «Агродім» у 2004-2013 роках. Нині мати нардепа, Валентина Давиденко, згідно з декларацією Валерія Давиденка за 2016 рік, є кінцевим бенефіціаром (контролером, отримувачем прибутку) підприємств «СП * «Агродім» (зареєстроване у Городищі Бахмацького району, офіси у Києві та у Бахмачі), СТОВ «Україна» (село Голінка Бахмацького району), ТОВ «Агро-лада» (село Голінка), ПАТ «Блок Агросвіт» (селище Парафіївка Ічнянського району), ПСП «Агро Вам» (Парафіївка), ПОСП «Кіпті (село Кіпт Козелецького району), ТОВ «Агродім-Ніжин» (село Кунашівка — Ніжинського району).

— На паї платимо у середньому 9 відсотків, — говорить директор юридичного департаменту ТОВ «СП «Агродім», депутат облради Ольга Чередник.


Автор: Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №45 (1644), 9 листопада 2017 року, gorod.cn.ua
Коментарів ще немає