Четвер, 18 квітня 2024, 10:37
Повна версія сайту
;

Твій будинок – твоя відповідальність

07:52 16.11.2017    Коментарі  
 

Саме так коротко можна охарактеризувати сутність реформ у сфері ЖКГ, що тривають у нашій країні. Цю думку намагалися донести учасникам тренінгу «Енергоефективна модернізація багатоквартирних будинків – основа житлової реформи», що пройшов у столиці та був організований проектом «Енергоефективність у житловому секторі України», IFC (Група Світового Банку). Свої знання в цій темі поглибили й чернігівські журналісти.

Просто про складне представникам центральних регіонів України розказали експерти Проекту Михайло Павличенко (про енергоефективність багатоквартирних будинків), Микола Ільїнов (про залучення коштів на термомодернізацію), Петро Лавринюк (про стратегію термомодернізації від ідеї до реалізації). Журналістам було цікаво дізнатися, що вже створені навіть онлайн-курси, де кожен бажаючий може поглибити свої знання в цій темі безкоштовно й у зручний час (йшлося, зокрема, про платформу «Відкритий університет Майдану») -. Думками, як краще висвітлювати цю доволі специфічну тему в ЗМІ, з нами поділився керівник Національного прес-клубу Сергій Губін.

Збіг обставин чи ні, але перед самим початком тренінгу журналістам повідомили, що нардепи нарешті ухвалили в цілому законопроект «Про житлово-комунальні послуги» (№1581-д). Він - останній з пакету у кількості п'яти законів, спрямованих на реформування системи житлового господарства, створення умов для впровадження енергоефективних заходів саме у багатоквартирних будинках і належних умов для роботи управителів і управляючих компаній. Це важливий крок у напрямку зміни свідомості громадян, крок до виховання відповідального власника житла, а також законодавчий фундамент, на який можна впевнено спиратись. Це зазначила у вступному слові Софія Лінн, керівник проекту «Енергоефективність у житловому секторі України».

- З початку незалежності України ми спостерігаємо революцію в сфері житлово-комунального господарства, - сказала, зокрема, пані Лінн. – І саме сьогодні можемо констатувати, що всі необхідні закони для реформування ЖКГ, для формування ринкових відносин у цій сфері, прийняті. Вже є Закон №417, що врегульовує права власності в багатоквартирному будинку та створює ефективного власника. Є Закон «Про комерційний облік», що був прийнятий влітку цього року. Тепер ви платите лише за ті послуги, які споживаєте. Є Закон «Про енергоефективність будівель», відповідно до якого у багатоквартирних будинках мають бути виконані мінімальні вимоги з енергоефективності – базовий рівень, і тоді з’являється можливість отримати гранти для комплексної модернізації. І, нарешті, Закон «Про житлово-комунальні послуги» регламентує договірні взаємини між всіма учасниками ринку.

Новий Закон надаватиме право вибору власникам житла, співвласникам багатоквартирного будинку, яким чином регулювати взаємини з постачальниками послуг: укладати індивідуальні угоди чи колективні на весь будинок, чи, може, заключати контракт з ОСББ. Закон про ЖКП передбачає, що ви як споживач можете обирати навіть модель договірних взаємин, за якою постачальник буде надавати послуги. Не монополіст диктує умови, а ви самостійно обираєте модель, за якою ви хочете отримувати ті чи інші комунальні послуги.

Ще одне важливе нововведення – з’явилася послуга з управління багатоквартирним будинком. Раніше вона не була виписана в законі, тому розвиток цього ринку стримувався. Всі ці моменти жодним чином не повинні регламентуватися муніципалітетом, місцевою владою. Закон надає можливість обрати постачальника послуг, укласти угоду, домовитися про ціну. Тож тепер нема на кого перекласти відповідальність за стан вашого будинку, за належне надання чи ненадання тих чи інших послуг. Все залежить від нас самих як співвласників – знову й знову повторювалася ця думка під час тренінгу.

- Нарешті це сталося! Ми йшли до цього кілька років і тепер маємо умови для повноцінного реформування в цьому секторі, - коментує подію президент всеукраїнської асоціації ОСББ Наталя Олійник. – Реформа ЖКГ має на меті, щоб ми жили у комфортних умовах і отримували якісні своєчасні послуги в будинок. Для цього нам потрібні механізми прийняття рішень. Вже маємо Закон «Про ОСББ», є механізми їх створення, і особисто я за те, щоб у кожному будинку було ОСББ. Таким чином люди змінюють свої підходи, менталітет, розуміння спільної власності. Наступний механізм – закон №417, аби в будинках, де немає ОСББ, жильці теж могли приймати рішення. А щойно ухвалений закон допомагає регулювати взаємини з тими, хто надає нам послуги. Будуть розроблені типові договори, які ми будемо заключати з тепловиками, водоканалами, на вивіз сміття… Нарешті буде визначено, хто за що несе відповідальність. Це дуже важливо.

А ось як оцінює ухвалення нового Закону Євген Черв’ячок, радник віце-прем’єр міністра України Геннадія Зубка: «Україна долучилася до повноцінного європейського законодавства у сфері житлово-комунальних послуг. Зі сфери все це переходить в галузь. Вже є відповідальний власник, є відповідальний постачальник. Вже є прозорі відносини, хто, що та кому винний. Щоб у будівлі вже не виникала проблема: чи це моє, чи ні, чи я маю платити, чи хтось за мене? Йдеться про сходи, ліфти, дахи й покрівлі, підвальні приміщення тощо. Ці непорозуміння завжди заважали масштабним програмам з енергоефективності. Якщо люди відчувають, що це не їхній актив, вони не будуть в нього інвестувати. Зараз всі законодавчі передумови для розвитку галузі створені. Ця була дуже велика робота, що велася починаючи з 2015-го, в 2016-му й 2017-му роках. Це були кроки, сплановані Урядом разом з донорами й депутатами. Нарешті цей етап ми пройшли. Здоровий глузд переміг».

Важливо, що документ позбавляє місцеві органи влади права встановлювати тарифи на ряд послуг, які виділяються з комплексу послуг ЖКГ, і плата за які формує загальний тариф з обслуговування багатоквартирних будинків. Пропонується виділити з квартирної плати послугу щодо поводження з твердими побутовими відходами. Йдеться, зокрема, про переробку та захоронення побутових відходів, централізоване опалення та постачання холодної води. Ці тарифи мають встановлюють компанії, які за результатами відкритого конкурсу отримують право на надання цих послуг населенню.

Документ спрямований на реалізацію раніше ухваленого Закону «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку», згідно з яким ЖЕКи мають бути позбавлені монополії на ринку надання комунальних послуг. Новий закон вступить у силу, коли буде підписаний Президентом і опублікований в ЗМІ.


Автор: Вікторія Сидорова, Медіа-центр «Моє місто»
Коментарів ще немає