П'ятниця, 29 березня 2024, 07:27
Повна версія сайту
;

Партійці Чернігівщини: закликаємо Парламент підтримати Виборчий кодекс у другому читанні

12:22 17.11.2017    Коментарі  
 

16 листопада в Чернігові в рамках другого етапу всеукраїнського туру “ЗміниТИ” відбувся публічний діалог “ВиБОРИ: нові правила”, під час якого представники депутатських фракцій міської та обласної ради, а також керівники регіональних осередків політичних партій за участю політичних експертів, громадських активістів та представників мас-медіа обговорили перспективи виборчої реформи в Україні.

Свої позиції щодо зміни виборчих правил висловили Вадим Соколюк (голова фракції партії “Об’єднання “Самопоміч” у Чернігівській міськраді), Арсен Дідур (заступник голови Чернігівської обласної організації Аграрної партії України, заступник голови Чернігівської обласної ради), Сергій Сергієнко (голова депутатської фракції “БПП Солідарність” у Чернігівській обласній раді, заступник голови Чернігівської ОДА), Олександр Мельник (голова Чернігівської обласної організації партії “Громадянська позиція”), Володимир Грецький (голова Деснянської районної у місті Чернігові ради, голова Чернігівської обласної організації партії “ВО “Свобода”), Дмитро Іванов (депутат Чернігівської облради, фракція “ВО “Батьківщина”), Микола Торбєєв (адвокат, помічник народного депутата України В. Давиденко) та Руслан Волощук (депутат Деснянської районної у місті Чернігові ради 6 скликання від ВО “Батьківщина”).

Усі представники партій погодилися, що відкриті регіональні списки є оптимальним варіантом для України, який забезпечить відповідальність народних депутатів і перед партією, яка їх висунула, і перед виборцями, які їх обирали. Разом із тим, більшість наголосила на необхідності внесення поправок до застарілих норм проекту Виборчого кодексу №3112-1 до другого читання.

“Наша партія загалом виступає і давно виступала за відкритість виборчого процесу, зокрема і за систему з відкритими списками, яка закріплена у Виборчому кодексі. Зараз депутати обираються за законом Януковича. Система довела, що недосконала і не сприяє становленню демократичної держави. Щодо ситуації з “мажоритарниками”, які засівають округи, – ми всі були свідками того, як це відбувалося на Чернігівщині”, – відзначив Вадим Соколюк.

Позицію колеги підтримав і представник Аграрної партії України Арсен Дідур:

“Аграрна партія України проти мажоритарної системи і ми підтримуємо рішення Парламенту. Для нас це було дивно, що Парламент проголосував в першому читанні: наче вони проспали і не знали, за що голосували. Ми дуже переживаємо, щоб закон пройшов друге читання, і розраховуємо на підтримку всіх ГО, парламентських та непарламентських партій, які будуть тиснути на Парламент, щоб закон був прийнятий”.

“Ганебні явища під час виборів на Чернігівщині мають припинитися. Ми з ними ще не боремось, як показали вибори в ОТГ, і з цим треба працювати. Наприклад, змінити  процес виборів – формування депутатського корпусу, виборів Президента. Я підтримую ідею відкритих виборчих списків, ми повинні мати представників у кожному регіоні”, – підкреслив Сергій Сергієнко.

“Наша позиція однозначна: необхідна пропорційна виборча система. Почекаємо другого читання. У нас є дискусія в партії щодо відкритості списків, але ми проти ганебної “мажоритарки”. На прикладі Чернігова ми побачили полігон випробувань. Хоч “Батьківщина” може змагатися і на “мажоритарці”, треба від цього рухатися. Моя особиста думка – це відкриті регіональні списки”, – висловився Дмитро Іванов.

Окрім проекту Виборчого кодексу учасники діалогу обговорили використання політичної реклами. Спільна позиція була в тому, що політичну рекламу необхідно обмежувати.

“Якщо ми говоримо про рекламу на телебаченні, то вона є продовженням корупціонування суспільства. Політична реклама на телебаченні повинна бути заборонена. Звичайно, залишиться джинса – це буде зловживання для влади, але навіть якщо більше посадових осіб будуть з’являтися на телебаченні – це все одно менше зомбування виборців, ніж політична реклама”, – зазначив Олександр Мельник.

На завершення заходу голова ГО “Центр UA” Олег Рибачук підсумував:

“Основне призначення гібридного закону Януковича – дати можливість партії влади завести по “мажоритарці” депутатів, щоб сформувати більшість у новій Раді. Але чомусь жодна політична сила в Парламенті не піднімала тему зміни виборчого законодавства до лютого навіть при тому, що підписали Коаліційну угоду. Є одна річ, яка мене абсолютно вражає: практично всі партійці на місцях, лідери думок, бізнес – розуміють, що систему треба змінити. Коаліційна угода підписана. Європейський Союз підтримує зміни. Я не бачу шансів зберегти цю систему для наступних виборів”.

До діалогу Громадський рух ЧЕСНО проаналізував роботу депутатів-мажоритарників від Чернігівщини.

Чернігівську область у Верховній Раді представляють шестеро депутатів. Громадський рух ЧЕСНО зібрав дані про їхню парламентську роботу, щоб виборці могли зробити поінформовані висновки.

Депутати Чернігівщини доволі багато пропускають пленарні засідання (23,4% пропущених засідань за даними електронної реєстрації порівняно з 22,3% по Верховній Раді загалом) і навіть у разі присутності дуже часто ігнорують голосування. Найбільше голосувань пропустили Максим Микитась (“Воля народу”) – 83% та Сергій Березенко (“Блок Петра Порошенка”) – 58,9%.

Yes

Згідно з даними каталогу фігурантів антикорупційних розслідувань ЗМІ, зібраного Громадським рухом ЧЕСНО, троє депутатів-мажоритарників Чернігівщини – Максим Микитась, Сергій Березенко та Олег Дмитренко – згадувалися в таких розслідуваннях, причому Микитась – п’ять разів, а Березенко і Дмитренко – по два рази. Зокрема, Микитася пов’язують із незаконними діями будівельної компанії “Укрбуд”, а також із порушенням правил ведення виборчої компанії.

Щоб з’ясувати ставлення депутатів до реформаторських ініціатив, Громадський рух ЧЕСНО обрав 7 законопроектів, щодо яких голосували депутати Парламенту 8-го скликання: Закон про публічні закупівлі, Закон про добровільне об’єднання територіальних громад, Закон про національну поліцію, Закон стосовно удосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації, Закон про освіту, Закон про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, Закон про вибори народних депутатів України і Виборчий кодекс України. Таблиця голосувань мажоритарників області наведена нижче.

Yes

Найбільше законопроектів серед мажоритарників області підтримав Олександр Кодола з “Народного фронту”, що не голосував лише за Закон про поліцію, найменше (по три) – Анатолій Євлахов і Валерій Давиденко з “Блоку Петра Порошенка”. Максим Микитась із “Волі народу”, що був депутатом під час голосування чотирьох законопроектів, підтримав лише одну ініціативу.

Аби дізнатись більше про виборчу реформу та потребу запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими регіональними списками, запрошуємо ознайомитись із останніми новинами щодо виборчої реформи на сторінці спільного проекту Руху Чесно і Української правди http://vybory.pravda.com.ua/


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає