Субота, 20 квітня 2024, 17:12
Повна версія сайту
;

Поліція закликає громадян не віддавати гроші шахраям

16:01 21.11.2017    Коментарі  
 

Лише за кілька днів шахраї під різними приводами видурили у жителів Чернігівщини 22 тисячі гривень та 3 тисячі доларів. Для цього вони поширювали чутки про грошову реформу, удавали з себе поганих поліцейських та здавали в оренду чужі квадратні метри.

До поліції Прилук звернулася громадянка середніх літ та поскаржилася, що впустила додому жінку років 30, яка, представившись працівником пенсійного відділу, надурила господиню. Увійшовши в довіру, непрохана гостя переконала заявницю, що в країні тримає грошова реформа й що буцімто всі гроші потрібно замінити на нові в найкоротший строк. В противному разі вони знеціняться.

У результаті прилучанка віддала лиходійці не лише 5 тисяч гривень, а ще майже 3 тисячі доларів.

Шановні громадяни! Фінансові операції варто здійснювати виключно в легальних фінансових установах, а не в публічних місцях, тим більше, коли до вас додому приходять невідомі особи! Це убереже ваші кошти та час!

У цей же день на іншому боці міста шахраї видурили 7 тисяч гривень у 50-річної жінки. Вона повірила, що їй подзвонив працівник поліції, який вимагав гроші за швидке та безболісне розв’язання проблеми з ДТП, у яке начебто потрапив її чоловік. Гроші заявниця перерахувала на картку невідомого чоловіка, але згодом подзвонила чоловікові та дізналася, що він не має жодного стосунку до якихось там дорожньо-транспортних пригод.

У такий спосіб шахраї дурять сотні людей по всій країні. Вони розповідають потенційним жертвам про жахливі ДТП, до яких нібито причетні їх родичі, або про скоєні ними злочини. Хтось та й клюне на сльозливу історію. Тому поліція Чернігівщини радить завжди перевіряти інформацію, яку розповідають телефоном незнайомці.

А от на вихідних у Чернігові шахраї працювали за іншою схемою. Дурили людей, які планували неофіційно винайняти житло. Так, одна жінка із Семенівки планувала орендувати квартиру в Чернігові та вже перерахувала понад 6 тисяч гривень передплати, але потім виявилося, що то була не її квартира. Обдурили шахраї й місцеву жінку, яка перерахувала 4 тисячі гривень та теж залишилася з носом.

Поліція Чернігівщини звертається до громадян. Якщо ви маєте намір винайняти житло, то має сенс пересвідчитися, що перед вами справжній власник та укладіть із ним договір. Інакше може виявитися, що ця людина для презентації квадратних метрів потенційній жертві винайняла квартиру на добу, або розмістила в інтернет-оголошенні вкрадені фото.

Інформацію за згаданим фактом було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство) — карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. Триває досудове розслідування.


Автор: Сектор комунікації поліції Чернігівської області
Коментарів ще немає