П'ятниця, 29 березня 2024, 01:17
Повна версія сайту
;

Чернігівщина вшанувала пам’ять своїх Героїв

09:07 22.11.2017    Коментарі  
 

Разом з усією країною область відзначає 21 листопад, День Гідності та Свободи. В районах та містах протягом дня відбулися меморіальні та урочисті заходи: учасники євромайданів, бійці АТО, громадські активісти, волонтери, представники влади згадували початок доленосної для України події — Революції Гідності. Саме в цей день чотири роки тому на Майдані в Києві перші кілька сотень громадян висловили мирний протест діям тодішньої влади. Тепер 21 листопада відзначається як свято вільних українців.

Чернігівщина вшанувала пам'ять трьох своїх земляків: Андрія Мовчана, Василя Прохорського, Віктора Орленка, які навіки стали Героями Небесної Сотні, віддавши своє життя за свободу України. До їх могил представники влади і громадськості сьогодні поклали квіти, в знак їх світлої пам’яті cхилили голови під час хвилини мовчання, у промовах відзначили їх незламність, патріотизм і любов до батьківщини.

У селі Великі Осняки Ріпкинського району квіти лягли до могили та пам’ятного знаку учасника Революції Гідності, Героя Небесної Сотні Андрія Мовчана. Він загинув 20 лютого 2014 року від кулі снайпера на Майдані Незалежності у Києві. Посмертно Андрію Мовчану присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота зірка» за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності.

У Ріпкинській загальноосвітній школі № 2 відбулася тематична акція «Будьмо гідними слави Героїв», в якій взяли участь Валентина Мовчан — матір загиблого Героя Андрія Мовчана, воїни АТО, учасники революційних подій в Україні 2004, 2013-2014 років, громадськість та молодь, керівництво району.

Учасники заходу поклали квіти до меморіального комплексу Героям АТО та Небесної сотні і пам’ятного знаку «Борцям за волю і незалежність України» в селищі Ріпки.

Хвилиною мовчання та запаленими свічками на Бахмаччині вшанували пам’ять Героя Небесної Сотні Василя Прохорського.

З початку грудня 2013 року Василь був учасником Євромайдану в Києві як волонтер медичної служби. 18 лютого 2014 року під час штурму спецпідрозділом «Беркут» Львівської барикади на вулиці Інститутській він зазнав шість вогнепальних поранень, одне з них смертельне.

Героя поховали в селищі Дмитрівка Бахмацького району. Василю Прохорському присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

Свого Героя вшановували і на Ніжинщині. В селі Талалаївка керівники району та громадськість поклали квіти до могили учасника Революції Гідності, Героя України Віктора Орленка.

18 лютого 2014 року під час боїв на Майдані Віктор отримав важке поранення в голову, рятуючи свого пораненого сина. Хлопець вижив та одужав, а батько потрапив до лікарні у надважкому стані. Два місяці він перебував у комі, проходив реабілітацію у Німеччині. Помер 3 червня 2015 року.

Згідно з Указом Президента України від 17 лютого 2016 року Віктору Орленку посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота зірка».

У Ніжині віддали шану Віктору Орленку під час мітингу біля пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні.

У кожному районі та місті області також вшанували пам’ять всіх загиблих земляків, які віддали своє життя, захищаючи суверенітет України в зоні антитерористичної операції.

У цей день і повсякчас святий обов’язок українців — пам’ятати патріотів, які виборювали свободу і честь своєї батьківщини. Герої сьогодення поклали свої голови за мирну Україну для нинішніх і прийдешніх поколінь.


Автор: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
Коментарів ще немає