П'ятниця, 29 березня 2024, 16:50
Повна версія сайту
;

Поліція Чернігівщини застерігає - орудують шахраї

08:59 27.11.2017    Коментарі  
 

Незважаючи на регулярні застереження поліції, громадяни продовжують потрапляти на гачок аферистів, які оббирають людей, входячи до них у довіру та викрадаючи гроші.

Найбільш актуальними способами обману вже не перший рік залишаються так звані телефонні, банківські та інтернет-шахрайства.

Зокрема, у 50-річної прилучанки шахраї видурили 7 тисяч гривень за швидке та безболісне розв’язання проблеми з ДТП, у яке начебто потрапив її чоловік. Потерпіла перерахувала гроші на картку, яку їй вказав невідомий співрозмовник, і лише потім здогадалася подзвонити чоловікові. Тоді й з’ясувалося, що ніякої дорожньої пригоди не було, а жінку просто ошукали.

Набагато більшими виявились грошові втрати літньої жительки Сновського району. Їй також повідомили, що син старенької нібито став винуватцем ДТП, та запропонували «вирішити питання» за 15 тисяч гривень. Жінка слухняно зібрала цю чималу суму та понесла її у банківське відділення, де перерахувала гроші на вказану «посередником» картку. Однак шахраям здалося цього замало, тож невдовзі потерпіла повторила операцію, перерахувавши знову 15 тисяч, але на інший рахунок. А коли бабуся втретє прийшла до банку, касир поцікавилася, куди клієнтка надсилає такі великі суми. І, почувши легенду шахраїв, порадила старенькій негайно зателефонувати синові. Тоді обман і розкрився, але 30 тисяч гривень вже були втрачені.

У такий спосіб шахраї дурять сотні людей по всій країні. Вони розповідають потенційним жертвам про жахливі ДТП, до яких нібито причетні їх родичі, або про скоєні ними злочини. Хтось та й клюне на сльозливу історію. Тому поліція Чернігівщини радить завжди перевіряти інформацію, яку розповідають телефоном незнайомці.

Так званим «Інтернет-шахраям» вдалося ошукати 29-річного прилучанина. Діяли зловмисники за стандартною схемою: псевдо-продавець розмістив оголошення про продаж неіснуючого товару за дуже привабливою ціною та зажадав попередню оплату за нього. А коли довірливий покупець перерахував майже 3 тисячі гривень, щоб отримати комп’ютерну відеокарту, зловмисник вимкнув телефон, заблокував всі акаунти й більше не виходив на зв’язок. Звісно, це був шахрай, який насправді нічого не продавав, а фото товару поцупив десь в іншому місці.

Тож поліція радить розраховуватися з інтернет-продавцями виключно після отримання товару. Це вбереже ваші гроші й не дасть шахраям змоги вас обдурити.

А ось 64-річний чернігівець постраждав від дій афериста, який зумів поєднати відразу дві традиційні схеми: так званих «банківського» та «Інтернет-шахрайства». Зловмисник розмістив оголошення про продаж товару — сантехнічного пристрою — на популярному ресурсі Інтернет-оголошень, а у покупця спромігся вивідати повні дані його банківської картки та викрав з рахунку всі наявні гроші, майже 10 тисяч гривень.

Поліція наполегливо застерігає: ні в якому разі не повідомляйте нікому всю інформацію зі своїх банківських карток, в першу чергу — термін дії картки та захисний код на її зворотному боці. Також не забувайте, що справжні банківські працівники ніколи не питатимуть ці дані телефоном, а в разі потреби запропонують вам особисто прибути до відділення банку та розв’язувати виниклу проблему там.

За всіма переліченими фактами відкрито кримінальні провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство) — карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. Триває досудове розслідування.


Автор: Сектор комунікації поліції Чернігівської області
Коментарів ще немає