Середа, 24 квітня 2024, 00:43
Повна версія сайту
;

Бюджетна сесія міськради. Текстова онлайн-трансляція

16:50 30.11.2017    Коментарі 1  
 

На сьогодні, 30 листопада, було заплановане проведення чергової сесії Чернігівської міської ради. На розгляд депутатів виносилося 40 питань порядку денного.

Одним із найважливіших питань, що розглядатиметься сьогодні, є проект бюджету міста на 2018 рік. Як раніше повідомляв ПіК, він має скласти більше 3 мільярдів гривень.

Крім того, депутати мають затвердити програму соціального і економічного розвитку на наступний рік. Зазначимо, що чи не вперше, Програма корелюється зі стратегічними цілями, закладеними у Стратегії розвитку Чернігова, котра була ухвалена ще у 2016 році. 

Також, низка важливих міських програм, зокрема, щодо ЖКГ та екології, розглядатиметься на сесії.

Традиційно, депутати розглядатимуть низку земельних питань. Серед них і скандальне щодо можливої забудови Ялівщини. У той же час, як повідомлялося раніше, земельна комісія буде рекомендувати зняти питання щодо зміни цільового призначення трьох земельних ділянок у лісопарку з розгляду.

ПіК вів текстову онлайн-трансляцію.

16:45 Питання по Ялівщині не набрало голосів, тож автоматично було знято.

16:35 Перейшли до розгляду земельних питань. 

16:20 Депутати перейшли до розгляду проекту бюджету міста на 2018 рік.

На 1,3 мільйона гривень було збільшено фінансування райрад міста. Відповідна правка була прийнята. 

Також, були прийняті ряд технічних правок. 

Вцілому проект бюджету підтримало 36 депутатів. 

15:45 Сесія продовжує свою роботу. Депутати перейшли до розгляду питання Про взаємовідносини з об’єднаними територіальними громадами (іншими органами місцевого самоврядування) у сфері надання послуг у 2018 році. 

Атрошенко запросив депутатів на відкриту дискусію із даного питання. 

«Це рішення надасть юридично можливості, аби юридично інші громади змогли накласти відповідні видатки на відповідні потреби у сфері освіти і медицини»,- каже Атрошенко.

Віктор Бистров зазначив, що у проекті рішення передбачається, що якщо не буде домовленості між громадами, то люди мають сплачувати за надані послуги самостійно. Тому, фракція «Наш край» запропонувала прибрати даний пункт і зробити це рішення не примусовим, а добровільним.

Атрошенко підтримав дану позицію, і пункт про сплату за надані послуги за відсутності чернігівської прописки відправити на доопрацювання.

Мер попросив юрвідділ скоригувати рішення так, аби воно не носило зобов’язальний характер для людей.

Роман Старіков сказав, що якщо виключити ті пункти, де люди зобов’язують платити на надані послуги, суть питання нівелюється. Тому, він запропонував залишити даний пункт, але прибрати сферу охорони здоров’я, адже по освіті є чіткі дані, скільки дітей не з чернігівської прописку навчаються у школах міста.

Атрошенко пропонує прийняти рішення «а облегшеному варіанті», аби громади почали думати над цим питанням і мали орієнтовні розцінки. Правка Атрошенка була підтримана 36 депутатами.

Виключивши пункти про зобов’язання про оплату громадянами послуг наданих у Чернігові, у яких немає чернігівської прописки, вцілому проект підтримало 37 депутатів.

14:20 У роботі сесії оголосили перерву до 15:00.

14:10 Депутати почали розглядати бюджетні питання.

13:40 Перейшли до розгляду питань, що стосуються комунальної власності.

13:15 Депутатами розглядається питання Про надання пільг зі сплати земельного податку у 2018 році. 

Рішення було підтримано.

13:10 Низку питань щодо внесення змін до вже існуючих міських програм затвердили без обговорень. 

13:05 Розглядається скандальне питання про передачу спортивних шкіл міста у підпорядкування управління спорту, тобто, забрати у управління освіти.

Питання набрало мінімальну кількість голосів, 22.

Начальник Управління освіти Василь Білогура зазначив, що рішення вступає в силу із 1 вересня і попросив не маніпулювати у цьому питанні. 

13:05 Освітянську програму підтримали без обговорень вцілому. 

13:00 Депутати перейшли до розгляду питання про фінансування міського телебачення. З міського бюджету передбачається виділення 13 мільйонів гривень. Ці кошти необхідні на перехід на цифрове мовлення.

Атрошенко каже, що потрібно підтримати даний проект рішення,врахувати пропозиції депутатів та забезпечити рівний доступ.

37 депутатів голосували «за». 

13:00 Також, без обговорення, підтримали питання Про Програму підтримки громадських організацій міста Чернігова на 2018 рік. 

Цією програмою пропонується виділити майже 3 мільйона гривень з бюджету.

12:55 Питання Про затвердження Програми забезпечення діяльності комунального підприємства “Муніципальна варта” Чернігівської міської ради на 2018-2020 роки було підтримано вцілому. «За» проголосувало 37 депутатів.

Як повідомлялося раніше, на діяльність комунального підприємства «Муніципальна варта» планують витратити 15 мільйонів гривень з міського бюджету.

12:55 Робота сесії продовжується. 

12:10 Оголосили перерву на 15 хвилин. 

12:10 Питання Про Програму організації та проведення у 2018 році громадських робіт для незайнятого населення м. Чернігова прийняте за основу і вцілому.

12:00 Депутати перейшли до розгляду питання про Програму ЖКГ

З урахуванням низки технічних правок Програма була прийнята вцілому. «За» проголосувало 35 депутатів. 

11:55 Питання Про викуп земельних ділянок для суспільних потреб було прийнято без обговорень. 

11:25 Депутати перейшли до обговорення питання Про Програму поліпшення екологічного стану міста Чернігова на 2018-2020 роки. 

До програми пропонується правка про проектування будинків без сміттєпроводів, аби у майбутньому впроваджувати роздільний збір сміття.

«За» 37, правка була прийнята.

Також, була підтримана правка щодо ремонту відстійників каналізації в селі Гущини.

Правка про забезпечення проектування нової каналізації у приватному секторі також була прийнята.

З урахуванням правок, вцілому, 37 депутатів проголосували «за».

11:20 Розглядається питання Про внесення змін до Програми поліпшення екологічного стану міста Чернігова на 2013-2017 роки. 

Дане питання підтримане за основу і вцілому. 

10:55 Депутати перешли до розгляду питання Про внесення змін до Програми сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК на 2016-2018 роки.

Як повідомлялося раніше, проектом рішення пропонується зменшити відсоток співфінансування з міського бюджету з 80% до 70% на проведення капітальних ремонтів. Решту – 30%, мають доплачувати жителі будинку.

Крім того, передбачається зменшення суми на підтримку ОСББ до 19,7 мільйонів гривень. Раніше ж було закладено 20,8 мільйонів гривень.

Владислав Атрошенко, коментуючи зміни до програми зазначив, що вона, у будь-якому форматі, не стимулює чернігівців до створення ОСББ, особливо у старих будинках.

Владислав Атрошенко зазначив, що хотів залишити спів фінансування 80% на 20%, але, з урахування того, що будинки ОСББ включили у програму по ремонту ліфтів та прибирання аварійних дерев за рахунок бюджету, міський голова пропонує підтримати той відсоток, що йде у проекті рішення, а саме, 70% на 30%. 

Депутат Віктор Іванченко попросив залишити спів фінансування на рівні 80% на 20%.

Атрошенко сказав, що він нейтральний у цьому питанні, є загальний ресурс – 9 мільйонів гривень, а який відсоток спів фінансування мають вирішити вже депутати, каже мер.

Перелік ОСББ, що отримуватимуть кошти по цій програмі, якщо заявок буде більше ніж грошей, визначатиме відповідна депутатська комісія. Цю правку підтримало 33 депутати.

Правка про те, аби фінансування залишалося на рівні 80% з міського бюджету не пройшла. Питання вцілому, зі спів фінансування 70% на 30%, було підтримано 33 депутатами. 

10:40 Перейшли до розгляду питання Про Програму «Безпечне місто Чернігів на 2018-2020 роки».

Була внесена пропозиція щодо створення робочої групи з представниками міськради та поліції щодо визначення місць, де встановлювати камери. З урахуванням цієї правки Програма була затверджена.

Як повідомлялося раніше, Чернігів планує витратити на камери 42 мільйона гривень. Кожного року планується встановлювати 100 камер відеоспостереження. 

10:20 Депутати перейшли до розгляду питання Про Програму економічного та соціального розвитку міста Чернігова на 2018 рік.

Одна з комісій запропонували зняти пункт про розробку концепціі генплану , який реально не буде розроблятися в наступному році. Начальник Управління архітектури Сергій Калюжний каже, шо в наступному році не встигнуть розробити Генплан, бо  будуть роботи підготовчі роботи по топографічній зйомці. На сьогоднішній день, каже Калюжний, проводяться тендери і процес затягується.

Таким чином, процес розробки Генплану міста переноситься на 2019 рік.

З урахуванням цієї правки програму соціального і економічного розвитку на наступний рік було підтримано 35 депутатами. 

10:20 Включили до порядку денного питання про звернення щодо виділення додаткових коштів на гемодіаліз. З усіма змінами порядок денний був затверджений.

Цікаво, що раніше повідомлялося, що земельна комісія рекомендувала зняти питання по забудові Ялівщини з порядку денного. Однак, при затвердженні порядку денного воно не було винесено на голосування. 

Очевидно, пропозиція по зняттю цього пункту буде розглянута під час розгляду по суті земельних питань.

10:15 Пропонується включити додаткове питання щодо залучення кредитних коштів для комунального підприємства «Чернігівське тролейбусне управління». 

Питання включене до порядку денного. 

10:10 Дві комісії пропонують зняти питання по районним радам міста. Атрошенко каже, що поговорив із головами районних рад і загрози їх роботі до 2020 року немає. Мер каже, що додатково вивчатиметься це питання у жовтні 2019 року, за рік до виборів.

Єдине, про що міський голова домовився із головами райрад, це про скорочення штату. Так, у Новозаводвській районній раді передбачається скорочення 8 посад, у Деснянській – 5,5 штатних одиниць.

Голови районних рад публічно заявили, що не проти скорочень.

«За» 27, питання було виключене з порядку денного. 

10:05 Питання Про зміну підпорядкування дитячо-юнацьких спортивних шкіл лишили у порядку денному. Лише 13 депутатів проголосували «за» його зняття.

10:00 Передати з управління до управління планують Комплексні дитячо-юнацько спортивні школи №1та №2. Активісти запевняють, що передача завадить роботі. Однак, Атрошенко каже, що жодних побоювань бути не може, адже все як працювало, так і працюватиме. 

9:45 Одна з комісій пропонує зняти з розгляду питання Про зміну підпорядкування дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Депутат Андрій Дериземля зазначив, що школи залишаться у власності міськради, але зміниться лише підпорядкування. Це, за словами Дериземлі, призведе до покращення спортивних шкіл.

Атрошенко каже, що майно спортшкіл як належить громаді, так і належатиме. Тренерський склад залишиться тим самим. «Жодних наслідків, ані для майна, ані для колективну, ані для дітей це не понесе»,- запевнив мер.

Yes

По суті, спортивні школи передаються з підпорядкування управління освіти до управління спорту. 

Представниця «Правого сектору» зазначила, що активісти просять зняти питання з розгляду. За її словами, є загроза у подальшій роботі цих шкіл. 

9:40 Атрошенко впевнений, що сесія пройде «у розумні терміни», адже всі конфліктні питання вже були вирішені. 

9:30 Сесія розпочинається. Присутні 38 депутатів. Сесію офіційно відкрили.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі, фото Павло Пущенко та з сайту міської ради
Гість горожанин 2017-11-30 15:31:07

Вопрос генплана города отложили.ВОРмер еще не всю землю успел украсть!!