Субота, 27 квітня 2024, 07:45
Повна версія сайту
;

У Чернігові відбулися урочисті заходи з нагоди Міжнародного дня людей з особливими потребами

15:48 30.11.2017    Коментарі  
 

30 листопада в обласному філармонійному центрі фестивалів і концертних програм відбувся урочистий захід з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю, в якому взяли участь перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч, перший заступник Чернігівського міського голови Олександр Шевченко.

Керівники області і міста у фойє філармонійного центру оглянули виставку образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва «Хай добром розквітнуть душі», авторами якої є люди з особливими потребами, та обласну фото - виставку «Я такий як ти».

Далі урочисті збори продовжилися у глядацькій залі, де їх учасників привітали солістки обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, лауреати Всеукраїнських конкурсів Олена Близнюк, Світлана Примак та солістки народного самодіяльного колективу «Сузір'я» Чернігівського обласного Будинку культури Українського товариства глухих Юлія Поляк та Наталія Ніколаєнко.

За словами ведучого, цей Міжнародний день людей з інвалідністю започаткований Генеральною асамблеєю ООН з метою інтеграції в життя суспільства осіб з обмеженими можливостями, привернення уваги до їх проблем, захисту їх гідності, прав і благополуччя.

В нашій країні проведення цього дня встановлене Указом Президента, починаючи з 1993 року. Сучасна державна політика України зорієнто¬вана на забезпечення всебічних прав людей з обмеженими можливостями для максимально актив¬ної їх участі в житті суспільства, виконання зобов'язань країни за Конвенцією про права осіб з інвалідністю, впровадження нових європейських підходів до розв'язання проблем цієї категорії громадян.

Сьогодні у важкі для України часи, коли на сході триває гібридна війна, держава бере на себе відповідальність за учасників антитерористичної операції, які ціною власного здоров'я боронили незалежність і територіальну цілісність країни. Зараз на Чернігівщині проживають 228 інвалідів цієї війни. Всі вони - наші герої захисники, мужністю яких ми пишаємось.

Значна увага також приділяється питанню включення дітей з особливими освітніми потребами в активні суспільні відносини шляхом створення інклюзивного освітнього середовища. В Чернігівській області дане питання вирішується позитивно шляхом значного збільшення мережі закладів дошкільної, загальної середньої освіти з інклюзивним навчанням, створення трьох інклюзивно-ресурсних центрів та обласного ресурсного центру з підтримки інклюзивної освіти.

У квітні 2017 року між Благодійним Фондом Петра Порошенка та обласною державною адміністрацією підписано Меморандум про співпрацю з розвитку інклюзивного освітнього середовища на Чернігівщині. В рамках його реалізації вже відкрито 5 медіатек для дітей з особливими освітніми потребами на базі закладів загальної середньої освіти міст Чернігова та Корюківки, на черзі - облаштування медіатек у школах Городнянського та Ріпкинського районів.

У складі національної збірної команди України з видів спорту для людей з інвалідністю Чернігівську область представляють 17 спортсменів, які переможно відстоюють честь України на міжнародній спортивній арені. На світових та європейських змаганнях чернігівські паралімпійці демонструють неймовірну силу духу, здобуваючи перемоги.

Серед них представники Регіонального центру фізичного виховання та спорту інвалідів «Інваспорт»: дворазовий чемпіон та дворазовий срібний призер чемпіонату світу із зимових видів спорту, володар Великого Кришталевого глобусу з лижних гонок сезону 2016-2017 років Ігор Рептюх; бронзовий призер чемпіонату світу з зимових видів спорту Дмитро Суярко; Срібні і бронзові призери Літніх Дефлімпійських ігор з плавання Олексій Коломієць та Денис Бистревський; срібний призер Всесвітньої шахової олімпіади серед спортсменів з вадами зору та чемпіонату Європи з шахів Олег Тука; чемпіон світу з футзалу серед спортсменів з вадами зору, чемпіон Європи Роберт Тремба.

Органами влади в області приділяється значна увага сприянню роботі громадських організацій інвалідів, підтримці спортсменів та творчих осіб з особливими потребами, подальшому впровадженню інклюзивної освіти та матеріальній допомозі організаціям, що займаються медико-соціальною реабілітацією.

У 2016 - 2017 роках була проведена масштабна реконструкція обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Добудований ще один корпус, в якому розташувався басейн, сучасне обладнання для гідропроцедур, нова музична зала, дві додаткові зали для тренажерів та лікувальної фізкультури. Вперше в Україні стартував пілотний проект «Паліативна допомога дітям з інвалідністю з невиліковними прогресуючими хворобами психоневрологічного профілю», відкрито паліативний блок на 3 ліжко-місця з відповідною базою.

Валентин Мельничук, звертаючись до присутніх, зазначив, що Міжнародний день людей з особливими потребами - це ще один привід аби вклонитися людям, сильним волею і духом, а також нагадати громадськості, що уважне і милосердне ставлення до таких людей – це ознака справжньої цивілізованості та культури суспільства.

Від імені обласної ради керівник висловив найтепліші слова людям з обмеженими можливостями, на долю яких випали нелегкі життєві випробування. Він відзначив, що людина, незалежно від стану здоров'я, соціального статусу, попри виклики і випробування долі, може бути повноцінним членом суспільства.

Обласна рада, в свою чергу, питання надання допомоги людям з обмеженими можливостями постійно тримає на контролі. Так, з метою підтримки і соціального захисту таких людей, у нинішньому скликанні обласною радою було прийнято Програму фінансової підтримки обласних громадських організацій інвалідів та ветеранів на 2016-2020 роки.

Насамкінець перший заступник голови обласної ради побажав присутнім і їх родинам доброго здоров'я, добра, миру і благополуччя.

За багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, значний внесок у соціальний захист людей з особливими потребами Валентин Мельничук вручив почесні грамоти обласної ради колективу Городнянського психоневрологічного інтернату, методисту відділу інтернатних закладів та інклюзивного навчання Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського Дарії Литвяк, директору Чернігівської благодійної організації батьків і дітей-інвалідів з дитинства «Логос» Надії Лозбень, директору реабілітаційного центру ГО «Центр медико-соціальної і фізичної реабілітації інвалідів з вадами фізичного розвитку «ІНТЕГРАЦІЯ» Джихангіру Насурлаєву та іншим небайдужим до проблем людей з обмеженими можливостями.

Після урочистої частини учасникам заходу була представлена концертна програма за участю людей з особливими потребами, які є надзвичайно талановитими особистостями.


Автор: Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради
Коментарів ще немає