Четвер, 28 березня 2024, 15:35
Повна версія сайту
;

«Війна химер»: в Чернігові пройшов показ фільму про кохання та подорож до серця війни

14:29 07.12.2017    Коментарі  
 

Вже екватор XIV Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA і в середу,  6 грудня, відбувся показ насправді однієї з найкращих документальних стрічок українського виробництва «Війна химер». Фільму, що просто обпалює душу і має вже просто таки історичне значення.

Показ фільму відбувся у читальній залі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка – одного з партнерів заходів фестивалю в Чернігові.

«Війна химер» - це особиста історія про війну, кохання та смерть, знята Анастасією та Марією Старожицькими та її безпосередніми учасниками. За кадром, а потім і в кадрі двоє, хлопець та дівчина. Він пішов добровольцем, вона поїхала туди, звідки щойно пішла війна. Він потрапив у Іловайський котел, втратив найближчих побратимів, вона, подорожуючи розбитими містами, намагається зрозуміти сутність війни та кохання. І обоє відверто розповідають один одному, що відчувають під час військових дій, виходу з котла, спроби жити разом і нової, вже спільної подорожі на передову.

Також після показу фільму відбулася зустріч з Марією Старожицькою, яка розповіла про ідею стрічки, як вона створювалася та подальшу долю героїв.

На сьогодні, «Війна химер» отримала чимале визнання. Після прем’єри стрічки фестивалі документального кіно з прав людини Docudays UA, у липні 2017-го фільм брав участь в конкурсній програмі європейських документальних фільмів на 8-му Одеському міжнародному кінофестивалі.

У серпні 2017 року стрічка взяла участь у відборі на висування фільму від України на ювілейну 90-ту кінопремію «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв і наук у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою».

І це саме той фільм, який варто подивитися кожному.

Для довідки:

Docudays UA – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Він є неполітичний і некомерційний, проходить щороку впродовж останнього тижня березня у Києві. Організатори фестивалю: Українська Гельсінська спілка з прав людини, громадська організація «Південь», Херсонський обласний фонд милосердя і здоров’я, громадська організація «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».

Кожного року, восени, Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Покази тривають з жовтня до грудня (включно). Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні.

Місія Мандрівного фестивалю – створювати можливості для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. Таким чином ми сприяємо розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності.  Реалізуючи нашу місію, ми сприяємо популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Мета Мандрівного фестивалю – сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Фестиваль – неполітичний та некомерційний. Вхід на всі кінопокази – вільний.


Автор: Громадська організація "MART"
Коментарів ще немає