Середа, 24 квітня 2024, 23:54
Повна версія сайту
;

У Чернігові відкрилася виставка «Два століття – одна війна»

15:02 07.12.2017    Коментарі  
 

«Два століття – одна війна» — це культурно-просвітницький проект до 75-річчя створення Української повстанської армії. Його втілюють Молодіжний Націоналістичний Конгрес та фундація «Вільні люди». Двадцять сім виставкових стендів проїдуть мінімум двадцятьма сімома містами України. На них – світлини, які показують зв’язок подій 75-річної давнини і теперішній час – неоголошену війну. Ворог і тоді, і нині один – «братній».

Соломія Фаріон, голова Молодіжного Націоналістичного Конгресу, член проводу ГО «Вільні люди»: «Ми намагалися таким чином відсвіжити цю тему і цю ідею і дійсно показати, що ця війна, яка почалася, тривала вже давно, коли УПА боролася за свою державу, триває і зараз, тому що і зараз нам доводиться відстоювати свою незалежність, територіальну цілісність».

До створення виставки долучили істориків – вони консультували та радили, у яких архівах шукати матеріали. До світлин, знайдених в архіві, додали роботи військових фотокореспондентів. Ці фотографії показують аналогічні сюжети із воєнного життя вояків УПА та бійців АТО.

Соломія Фаріон: «Як велася збройна боротьба, як допомагали волонтери (75 років тому також були волонтери, але вони так не називалися), як медична допомога надавалася, яким чином дозвілля бійці проводили, гігієнічні норми, побут, як свята релігійні відзначали».

На виставках зажди багато людей, каже Соломія Фаріон. А львівські військові навіть просили організаторів залишитися довше, тому до них експозиція поїде ще раз. Для армії такий проект дуже актуальний, впевнені його втілювачі.

Соломія Фаріон: «Прив’язувати свою тяглість боротьби і свою традиційність історії не до радянських військ, а до українських традиційних військ, це набирає обертів, і це правильні кроки. Їм це цікаво і в них є на це запит».

Є запит на таку інформацію і в українців за кордоном. Виставка існує в двох примірниках. Один мандрує Україною, інший – світом. Зараз знаходиться в Канаді, після цього поїде до Сполучених Штатів Америки.

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає