П'ятниця, 19 квітня 2024, 20:33
Повна версія сайту
;

Відміняти проект ремонту Валу та оголошувати конкурс міська влада не буде

15:41 08.12.2017    Коментарі  
 

Відміняти проект реконструкції нижньої частини Валу та оголошувати конкурс міська влада не буде, але готова вносити зміни у вже схвалений проект.

Про це вчора, 7 грудня, в ефірі обласного радіо повідомив заступник міського голови Олександр Ломако, пише Високий Вал.

За його словами, проект  пройшов лише погодження Міністерства культури. Ще не проведений тендер(попередня вартість – 28 мільйонів гривень, ред..), а самі роботи розпочнуться не раніше, ніж в середині квітня.

«В проект можна і треба вносити зміни, погодження Мінкульту є лише на загальну концепцію. Якщо міняти будь-яку частину проекту, або не робити якісь елементи, для цього не треба погодження Міністерства. Тому  на тендер можна виносити вже проект зі змінами, які будуть в результаті громадських слухань. Це нормальний час, аби обговорити і часу достатньо. Я думаю, що обговорення не завершиться на громадських слуханнях, є вся зима попереду, аби внести відповідні зміни», - сказав Ломако.

Також він додав, що навіть якщо на громадських слуханнях люди проголосують за відміну проекту та оголошення конкурсу на кращий проект, міська влада цього не робитиме.  

«Я сподіваюся, що цього не станеться. І в нас у розпорядженні чітко написано, не «затвердження проекту», а «обговорення проекту». Тому питання, подобається чи ні, це питання смаку. Ми сподіваємося на конструктивні пропозиції. Я бачив в Інтернеті дописи, там було з десятка півтора пропозицій. З частиною із них я особисто згоден. Окремі можна обговорити елементи цього проекту, такі як фонтан, тактильна плитка, про яку говорили активісти, дитячий майданчик, освітлення, велопарковка. Це все можна вносити і потрібно вносити зміни. В тому числі, коли проект подавався ми ще не знали ситуації по Дворянському зібранню, тій недобудові на Валу. Той паркан, який був запропонований проектантами, він був умовний і його скоріш за все не буде. Тому що суди поки складаються на нашу користь і ми вийдемо, сподіваюсь, на початок року, на можливість демонтувати цю недобудову. В принципі, цього паркану може і не бути», - сказав він.  

Чернігівський журналіст Павло Пущенко, один із учасників ініціативної групи, пояснив, чому активісти виступають за відміну проекту капітального ремонту нижньої частини Валу.

«Дискусій було багато, були претензії. І коли їх стало надто багато, ми вирішили запропонувати скасувати цей проект і повернутися до нормальної логіки, коли спочатку йде презентація різних проектів і бачень, коли обирається якійсь із варіантів. Потім під нього виділяються кошти і робиться проект. У нас витратили 600 тисяч гривень, віддали проектній організації, яка була створена в лютому 2017 року(ТОВ «Сіті-проект», ред..). А в квітні вона виконує такий проект по реконструкції історичної частини міста. І нас ставлять перед фактом: є проект і ви вносьте до нього зміни. Має бути все навпаки. Спочатку є різні бачення, а потім визначається одне із них, яке є оптимальним і йде замовлення проекту», - сказав Пущенко.

Олександр Ломако вважає, що оголошення повторного конкурсу призведе лише до затягування часу.

Що ж до якості проектів, то на його думку,  така ситуація склалася через те, що в Чернігові тривалий час не робилося масштабних реконструкцій парків і скверів, а тому в місті не сформована школа архітекторів.

«Чому я проти конкурсів? Скажу непопулярну думку. Місто до цього не готове. Ми маємо історію з конкурсом по Меморіалу Захисникам України. Кількість заявок дорівнює нулю. В лютому треба завершувати конкурс і ми другий рік не можемо зробити нічого. І ті проекти, які були подані на минулий конкурс – вони, м’яко кажучи, не вписуються. Багато критики було. Це думка не тільки міського голови, але і містобудівної ради та виконкому. Тому якщо по Валу ми оголосимо конкурс – ми втратимо рік. А той стан, в якому перебуває Вал – лише байдужа людина може сказати, що він не потребує ремонту», - сказав він.

Водночас Павло Пущенко у відповідь заявив, що затверджуючи проекти реконструкцій парків і скверів, міська рада йде неправильним шляхом.

«У нас як робиться: є потрібний архітектор, визначений міським головою малюється проект і він затверджується. Так було зі сквером Хмельницького, Алеєю Героїв. І це не зовсім правильна логіка», - зазначив він.

Нагадаємо, громадські слухання з обговорення проектів реконструкції Алеї Героїв та капітального ремонту Валу відбудуться сьогодні, 8 грудня, о 18 годині в приміщення Деснянської районної ради.

Реєстрація учасників слухань буде розпочата о 17:00.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає