Субота, 20 квітня 2024, 14:05
Повна версія сайту
;

Робоча група має унормувати антикорупційну політику в Чернігові, - постійна комісія ради

11:03 18.12.2017    Коментарі  
 

Створити робочу групу з питань вдосконалення місцевих нормативних актів щодо втілення антикорупційної політики в Чернігові , - таку пропозицію направила чернігівському міському голові Владиславу Атрошенку  постійна комісія   міської ради  з питань регламенту, законності, прав і свобод громадян та запобігання корупції.

Таке рішення комісія ухвалила після звернення до Чернігівської міської ради громадської організації Чернігівський освітній центр «Ініціатива» щодо невідповідності низки регламентних норм ради антикорупційному законодавству, зокрема,  в  питаннях врегулювання конфлікту інтересів.  

Громадські активісти проаналізували регламент ради, положення про постійні комісії та регламент виконавчого комітету ради. Серед виявлених невідповідностей  антикорупційному  законодавству основні такі:

- Не коректно  визначено   правила врегулювання конфлікту інтересів посадовими  особами місцевого самоврядування та депутатами ради під час розгляду , підготовки та прийняття рішення радою.

- Не визначено  у функціях постійної комісії міської  ради повноважень щодо запобігання корупції та контролю за дотриманням депутатами та  посадовими особами органу місцевого самоврядування антикорупційного законодавства

- Не зазначено правила врегулювання, у разі виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів у депутата(члена виконкому), який  входить до складу комісії (виконкому)

- Не зазначений механізм здійснення зовнішнього контролю на випадок, якщо неучасть депутата(члена виконкому), який входить до складу комісії(виконкому),   у прийнятті рішень комісії (виконкому) призведе до втрати правомочності цього органу

Окремо варто зазначити, що  частина 7 статті 48 Регламенту  Чернігівської міської ради містить пункт про те, що порядок врегулювання конфлікту інтересів визначається, зокрема,  окремим рішенням ради. Водночас на даний момент окремого рішення щодо цього питання Чернігівською міською радою не прийнято.

Сподіваємось, що невдовзі міський голова Чернігова Владислав Атрошенко  своїм рішенням створить відповідну робочу групу щодо вдосконалення місцевих антикорупційних актів  до якої увійдуть всі зацікавлені сторони.

Детальніше про громадську експертизу та рекомендації дивіться нижче . 

рекомендації чернігів для оприлюднення from Pavlo Pushchenko

 Довідково: З серпня 2017 року громадська організація  «Чернігівський освітній центр «Ініціатива»  виконує  проект «Врегулювання питання конфлікту інтересів у місцевих радах: законодавство та практика», який охоплює   Чернігівську, Сумську та Харківську області.  Даний проект виконується завдяки  проекту  ПРООН  “Прозорість і доброчесність публічного сектору”, в рамках грантового конкурсу «Участь організацій громадянського суспільства у впровадженні нового законодавства, спрямованого на запобігання корупції» .

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам і не обов’язково відображають погляди Міністерства закордонних справ Данії, Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй чи інших агенцій ООН.


Автор: ЧОЦ "Ініціатива"
Коментарів ще немає