Вівторок, 16 квітня 2024, 11:33
Повна версія сайту
;

Як виглядає музей історії Чернігова зараз і як буде у майбутньому?

08:17 12.01.2018    Коментарі  
 

Двохсотрічна будівля майбутнього музею історії Чернігова, який планують відкрити за декілька років, готується до реставрації. Поки проектанти досліджують її технічний стан. Міркують як позбутися грибка, аби можна було приступити до роботи.

За царських часів — поштова станція, губернське казначейство. За радянських – бібліотека, їдальня річпорту, будинок урочистих обрядів. За часів незалежності – банківська контора. За кілька років – буде музей історії Чернігова.

Наша знімальна група одна із перших, заглядає усередину до початку ремонтних робіт.
Поки тут можна побачити запилюжені лабіринти із банківських кабінетів.

Побиті стіни – це не спадок від банкірів. Проектанти досліджують будівлю. Дивилися стан кладки. Тут — знайшли стару систему пічного опалення.
На першому поверсі сиплеться штукатурка, на стінах грибок. Забетонований банком підвал під грошесховищем — одна із причин сирих стін.

Олексій Єпінін – голова фонду комунального майна Чернігівської міськради
« Версія, мабуть сама оптимальна, то що порушена система вентиляції підвального приміщення. Тому бетон підтягує вологу – сиріють стіни»

Ольга Хоніч – заступник Чернігівського міського голови

«Потрібно провести діагностику – чому це. Щоб коли, будуть проводитися роботи по реставрації, — таких проблем вже не було»

Другий поверх будівлі – знову лабіринти. Дерев’яні перегородки банківських кабінетів демонтують. Тут буде відкритий простір.

Мінімум два роки на ремонт самої будівлі, далі – пошук та створення експонатів, облаштування музейного простору. На першому поверсі планують невелику виставкову залу, сувенірний магазин та кафе. На другому – суцільний виставковий простір про історію Чернігова за три історичні доби: Київської Русі, козаччини та часів Російської імперії.

У планах задіяти під музейні експозиції і подвір’я, і підвал, якщо вдасться прибрати звідти бетон.

Скільки коштуватиме музей міському бюджету – не відомо. За словами Ольги Хоніч, лише вартість реставрації будівлі попередньо оцінюють у чотири мільйони гривень.

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає